5 entry daha
  • kendini, bilir sananlara karşı bilmediğini bilenlerin tavrıdır maiotik. bildiğini iddia edenin önce bilmediğini idrak etmesi gerekir. bilme kibiriyle birlikte yürütülemeyecek bir işlemedir. bilirlik/bilgelik iddiası yönünden nötralize olunması veya zaten bilmediğinin düşünülmesi veya hiç düşünsel faaliyetin bulunmaması dahi, maiotik için verimli topraktır.

    bu kez bilmeyene bildiğini fark ettirme zamanıdır. socrates bunun için soru sorma metodunu kullanır. önce kişinin başlangıç anında sahip olduğu verilere, bunların ne kadar tutarlı ve güvenilir olduğuna bakılır, sonra kalan boşluklar adım adım yöneltilen sorular üzerinde düşünme süreci ile tamamlanır. sorular haricinde ilave bir katkı olmadan kişinin aslında zihninde uçuşmakta olan, kendisinin de farkında olmadığı düşünceleri çelişkilerden arınmış, netleşmiş ve sağlıklı bir biçimde şekillenir, vücut bulur. (en azından bu hedeflenir) bu nedenle bir doğurtmadır ve socrates'in annesinin ebe olmasından hareketle, socrates'a da düşünce ebesi yakıştırması yapılır.

    maiotik, insanın bildiğini sandıkları, öznelliği, taraflığı ile savaşıdır. önce kendini, sonra konuyu çözümleme metodudur. zihni sakinleştirmekle başlar. objektif sorgulama ile devam eder. maiotik; kolay anlatılan, hemen anlaşıldı sanılan, ehil sorulara karşılık mantıklı ve samimi bir sorgulama etabına muhtaç bir süreçtir. başarılı neticesi terapi gibi gelir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap