4 entry daha
  • tamamiyle bir perfektsiyonist oldugu bilinir bu sanatcinin. cizimlerini yaptigi ve annesi ile yasadigi evi her gun deliler gibi topladigi efsaneler arasinda olsa da gercek bisey vardir ki sanat baabinda hakikaten perfektsiyonisttir kendisi. soyle ki; kendisi, resmettigi psikopat tablolarin disinda (ki bunlarin sayisi bir eldeki parmak sayisini gecmez, zira kendisi yasama erken veda edenlerdendir) her bir tablosuna ona ozel cerceveleri de kendisi hazirlamak ile ugrasmistir cok uzun zamanlar. bu yuzden etrafta gezinen seurat tablolarini gorurseniz, resim ya kendi tasarladigi cerceve icerisindedir ya da onu alan galeri o cerceveyi uzerinde tutup uzerine bir cerceve daha monte etmistir.

    figurlerinin elestirmenler tarafindan misir sanatina benzetildigini duydugunda cok sevinmistir ve aslinda negatif bir elestiri olan bu yorumu pozitif sekilde algilayip yoluna devam etmistir seurat.

    ayrica empresyonist akiminin icerisinde sanat ile ilgilenen seurat, 1886 yilinda, butun empresyonist sergilerinde resimleri olan tek sanatci durumundaki camille pissarro tarafindan bu sergilerin (empresyonist) sonuncusuna cagirilmistir. ancak stilinin empresyonizm olmadigini soyleyen diger sanatcilar buna tumden karsi cikmislardir. aralarindan cok yakindan tanidigimiz iki isim, claude monet ve pierre auguste renoir, cok acik sekilde, "bu lavuk bu sergiye girer ise biz yokuz" diyerekten tavir koymuslardir. bu sebepten seurat gibi sanatcilarin eserleri ayri bir odada sergilenmistir.

    empresyonizmi modifiye eden insan olarak (ki buna neo empresyonizm diyenler de olabilir aramizda) paul signac ile birlikte tarihte yerini almistir seurat amca.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap