1138 entry daha
  • bugün arabayı bıraktım. trafikten bir araç eksildi.

    önce ayrılık çeşmesine kadar arabayla gittim. ama parket devam et diye bir şey yok. ortaya bıraktık arabayı bakalım bişi olmaz dilerim.
    07.15'de evden arabayla çıktım
    07.24 ayrılıkl çeşmesinden bindim
    07.28 de tren geldi
    07.46 da kazlıçeşmede indim.
    oradan yeni bosna servisine bindim
    08.24'de yeni bosnada oldum
    08.36'da hadım köy aracı geldi
    09.15'de işyerindeydim.

    2 saat sürdü. yarın yapar mıyım? sanmıyorum. çünkü boğazı öyle 6 dakikada geçmesem de, iyi bir sürede geçsem de güney hattından yine kuzey hattına geçmem epey vakit alıyor.
    bir uzman söylemişti. istanbulun zaten en rahat trafiği güney hattı. onuda üsküdar- kadıköy'den sirkeciye taşıyan ve oradan da trenle götüren bir sistm zaten vardı.

    şimdi ne işe yarayacak.

    elbette işe yarayacak, sorun şurda 5 milyar dolarlık bir faydası var mı? esas soru bu.

    örneğinbakırköy bostancı arası 2 arabalı iskele yapmanın bu 2 iskeleye 6 vapur koymanın maliyeti 1 milyar doları bulmaz

    örneğin metrobüsü komple metroya çevirmek ancak 5 milyar doları bulur

    örneğin zincirlikuyu ile beşiktaşı metro ile bağlamanın maliyeti 300 milyon dolar

    örneğin 1. köprünün yanına metro taşımalı bir köprü yamnaın maliyeti 3 milyar dolar

    daha sayayım mı bilemedim.

    garip bir durum, herkesin elinde akbil, akıllı bir alet buradan yolcu yoğunluğunu ve trafiğini çıkarmak iyi bir matematik ve mühendis ekibiyle 1 hafta sürer. sonra hgs ve ogs kayıtlarıyla araç trafiğini iyi kötü çıkarmak ta 1 hafta sürer. sonra yap planını. ama hayatta karşıdan en kolay ulaşılan yer sirkeciye metro yapmak komik olmuş. vapurlar mı yetmiyordu? öyle bir durumda yok. istanbula geldiğimden bu yana (21 yıl olmuş) saatleri artık hafızamıza kazılan hatlar. tostunu bile yer yürüme mesafesini hesaplar 2 dakika önce hatta yerleşirsin. daha binemediğim günü hatırlamıyorum.

    eleştrilere kızanlara aynı şeyi defalarca yazmaktan sıkıldım. bugün istanbula eşşek hattı koysa bile o hat kullanılır, yani toplu ulaşımın her türlüsü başımız üstüne ama verimlilik, kaynakların sağlıklı kullanımı önemli değil mi? 5 milyar dolar harcanmış daha da 800 milyon dolarlık işi varmış ve bu 40 yıl boyunca faiziyle japon kredisi olarak ödenecekmiş. sizce de komik değil mi?

    araç tarafiğini engellememiz lazım ama araç kullananlar inanın keyfinden kullanmıyorlar. araç en kısa ve pratik yolu size verdiği için kullanıyorsunuz. araç kullanmama rağmen keşke şehir merkezlerine girilmesi yasak olsa aa o şehir merkezine girilmesi içinde çözüm bulsanız. oradan oraya kağıt üstünde x dakika yazmakla bu iş bitmiyor, indisi bindisi aktarması dünya süre.

    mesela merak ediyorum. marmaray neden aksaray metrosu ile entegre değil. ha otobüs var diyene saat 7,30'da o kısa mesafeyi otobüsten 2 kat hızla yürüdüğümü söyleyeyim.
    ya da kazlıçeşme ne işime yarar? halkalı sirkeci hattı bittiğinde yarayacak ama neden o hat bitmedi, denizin altından metro geçirmekten daha mı zor? zor değil elbet. elde kaynak yok bu kadar basit.

    en önemlisi pırtlak gibi türeyen avmler, toplu konutlar yapılırken acaba trafik kurulu diye birşeyden izin alıyor mu? yıllarca rumeli hisarüstüne gidip gelirken akmerkez'den alışveriş yapan herkesin anası babası ve tüm sülalesi ile sanal olarak helalleştim. zenginler alış veriş yapacak diye yoksullar/öğrenciler bu kamusal trafik maliyetini niye öder diye düşündüm. demez olaydım? nerden bileyim, levent hattına devasa yeni alış veriş merkezleri dikileceğini nereden bilebilirdim.

    sorun şu kamusal kaynakları en rasyonel biçimde dağıtabilecek ve kullabilecek bir toplumcu belediye ve hükümete ne zaman sahip olacağız.
1819 entry daha
hesabın var mı? giriş yap