4 entry daha
  • karanlıktan aydınlığa çıkınca gözlerin ışığa alışması yada odadaki en ağır kokuyu bile belli bir süre sonra hissetmememiz gibi fizyolojik adaptasyonların psikolojik versiyonu.
    insanın genetik olarak belirlenen bir mutluluk eşiğinin olması, hayata dair yaşanan iyi veya kötü herhangi bir değişiklikte, ne kadar mutlu yada ne kadar üzgün olursak olalım etkisinin bir süre sonra aynı şekilde hissedilmemesi, mutluluk eşiğinin genetik düzeye geri dönmesi.

    yapılan araştırmalara ve deneylere göre mutluluk düzeyimiz de genetiğimizle çok yakından alakalıymış.

    shelley taylor ve ekibinin yaptığı bir deney:

    326 kişi. her birine iyimserlik, kendine güven ve kendi hayatını kontrol etme üzerine sorular soruluyor. ve deneklerden elde edilen tükürük örneklerinden alınan dna'lardaki oksitosin reseptör geninin yapısına bakılıyor.
    (bkz: oksitosin) (bkz: oksitosin reseptör geni) (bkz: oxtr)

    elde edilen sonuca göre kişiler arası farkların adenin ve guanin bazlarının dizilimiyle alakalı olduğu ortaya çıkıyor. dna analizi aa veya ag varyantına sahip olan denekler gg varyantına sahip olan deneklere göre sosyal yeteneklerde zayıflığa, strese ve mental sağlıkta bozukluğa daha yatkın oluyor. oxtr geninin yapısıyla kişinin psikolojik özellikleri arasında yakın bir ilişki olduğu bulunuyor.

    ancak shelley taylor yaşam boyunca maruz kaldığımız çevresel faktörlerin genlerin yapısını değiştirmese bile işleyişinde rol oynayabileceğine dayanarak aa varyantına sahip olanların da depresyonu aşabileceğini, stresi yenebileceğini kısacası genlerine rağmen psikolojik yönden daha sağlıklı olabileceğini söylüyor.
84 entry daha
hesabın var mı? giriş yap