5 entry daha
  • dışişleri bakanı iken abd ile cento uzantısı olarak ikili anlaşmalar yapan (ki bu anlaşmalar meclise sunulmadan fatin rüştü zorlu'nun bir imzasıyla yürürlüğe giriyordu) günümüzde dahi yaptığı ikili anlaşmaların sayısı bilinmeyen, 27 mayıs darbesinin önemli sebeplerinden biri olmuş politikacı.

    abd ile yaptığı anlaşmalarda, "saldırı", "sızma", "yıkıcı faaliyet", "dolaylı saldırı", "sivil saldırı" gibi muğlak ve sınırları olmayan kavramlarla (bunların takdir hakkı abd'nin olmak üzere) abd'ye, türkiye'ye müdahale etme yetkisi vermiştir.

    ekleme: sanırım en çok kötülenen yazılarımdan biri bu. sebebini anlıyorum. esasında sadece kendisi hakkında bilgi içermesine rağmen asıldığı için vicdanı yaralanan bir çok insanın gerçeklerle işi olmadığından yazının kötülenmesi anlaşılır.

    bununla birlikte; yazmaya bile gerek yok ama asılması, hele ki o komik ve hukuk dışı yargılama sonucu asılması yanlış olduğu kadar korkunçtur da. tıpkı diğer bütün idamlar gibi. bununla birlikte kendisine yapılan bu haksızlık yüzünden işlediği suçlar unutuluyor. kendisi tıpkı akp çetesinin bugün yaptığı gibi koca bir toplumu kutuplaştıran, halkının belli kesimlerine düşmanca davranan demokrat parti'nin üst yöneticilerinden biri olarak, güç zehirlenmesi ile birlikte tek başına toplumun kaderini etkileyen kararlar almış ve darbeye giden yolun taşlarını arkadaşlarıyla birlikte itina ile döşemiştir. suçu kendisini asan ve darbeyi yapan askerlerden daha çok olmamakla birlikte büyüktür.

    tabi bir yandan akp ile karşılaştırıyoruz ama fatin rüştü zorlu gibi entelektüel bir adamı akp'deki vasıfsızlarla eşdeğer tutmak kendisine haksızlık olur. karşılaştırmanın antidemokrat zihniyet ve güç zehirlenmesi üzerinden yapıldığı bilinsin.

    sağlıklı bir toplumda bu olay yöneticilerdeki güç zehirlenmesine harika bir örnek/ibret olarak ders kitaplarında okutulabilir ve bugünkü rezil akp diktatörlüğü baştan engellenebilirdi belki ama asılması ile bizim gibi duygusal bir toplumun bu olayı hakkıyla tartışma olanağı kalmamıştır. umarım yeni nesiller bu olayları daha serinkanlı değerlendirir.
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap