• 1998'den beri böyle bir şey yok. eskiden varmış yani. şimdilik olmayan, yakın gelecekte tekrar üretilmesi elzem olandır. sanırım üretilecek de.
    konunun devamı -şimdilik- şu başlık altında, bekleriz efendim; (bkz: aşı üretemeyip dışa bağımlı olmak)
    umalım ki yakında güzel haberler ile süsleriz bu başlığı.

    aşı üretmek çok zor bir teknoloji değil; buyurun tarihten bir yaprak; “1920, veba salgını sürmektedir, mustafa hilmi bey gedikpaşa hamamı'nda boza şişeleri içinde veba aşısı üretir." ref: ttb aşı üretimi artık merdiven altı tekstil atölyeleri şeklinde olmuyor, çok sıkı kurallara tabi, özensiz yapılması facialara yol açabilir.
    aşı gibi stratejik bir ürünün tamamen ithalata bağlı olması, salgın filminde tasvir edilen gibi bir felaket durumunda gerekli hızlı refleksleri göstermek kabiliyetinin olmaması demek. gerçek bir salgında sıranın size gelmesini beklersiniz demek. üreticiler kendi uluslarının ihtiyacını karşıladıktan sonra dönüp size "mal" gönderir. o sürede ölürsünüz.
    yerli aşımız olmamasının gerekçeleri nelerdir? çok söz edilebilir bu konuda ama özeti şu; siyasilerin ve milliyetçilerin nutuklarına aldanmayın, kıçı kırık bir üçüncü dünya ülkesiyiz işte. "dünyada kendi aşısını üreten macaristan, sırbistan, hırvatistan, hindistan, pakistan, küba, endonezya, tayland gibi ülkelere bakıldığında, türkiye’nin içinde bulunduğu durum daha net anlaşılıyor." ref
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap