4 entry daha
  • 1969'daki sınır çatışmasından 10 yıl sonra 1979'da topyekün savaşa en yakın oldukları bir dönem yaşanmıştır iki ülke arasında ki bu bir yorum değil, deng xiaoping'in bizzat kendi lafıdır. kökü 1977'deki vietnam'ın, çin müttefiği kamboçya'yı işgaline* gider.

    79'da çin'in kamboçya'yı korumak için vietnam'ın kuzeyini işgal etmesiyle vietnam müttefiği sscb'den yardım talep etmiştir. bu yardım talebine karşılık çin'în kuzey sınırlarına yüzbinlerce ek kuvvet göndermesi olmuştur. sscb de vietnam'a askeri yardımı artırmış ve çin sınırına asker yığmıştır. ne var ki çin'in yaptığı gibi müttefiğini korumak için bir topyekün savaşı göze alamamıştır. çin ise gerilimi tırmandırmamak için vietnam'dan çekilmiştir, ama bu arada kızıl kmerler'i de yeniden iktidar yapamamıştır. vietnam kuklası yönetim devam etse de kontrolü zayıflamıştır.

    burada abd'nin rolü, vietnam işgaline ve dolayısıyla sscb'ye karşı eski kamboçya kralı norodom sihanouk ve müttefiği kızıl kmerler'e çin'le birlikte destek vermek olmuştur. öyle ki abd'nin askeri yardımının bir kısmı çin üstünden ulaştırılmış ve ilerde reagan dönemindeki çin'e yapılan askeri malzeme satışlarının öncüsü olmuştur.

    79'dan 85'e atladım fakat aradaki afganistan olayından bahsetmiştik, o yüzden çin-sovyet barışmasına geliyorum. gorbaçov'un iktidarı iki ülke arasındaki savaş tehlikesini ortadan kaldıran gelişme olmuştur, gorbaçov çin lehine çok ufak sınır düzeltmeleri yapılabileceğine dair demeç vermiş, çin sınırındaki ordu mevcudu büyük oranda azaltılmıştır. zaten birkaç yıl sonra da sscb bütün ilgisini avrupa'ya yoğunlaştırmak zorunda kalmıştır.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap