152 entry daha
  • lisan çalışmaları yapmanın ötesine geçerek halka nasıl konuşması gerektiğini de öğretmeye kalkan, (yani halka göre lisan değil, lisana göre halk üretmeye çalışan) dil dayatma kurumu.

    mesela karar alır, "kelimelerin son harflerindeki 'd' harflerini 't' yaptım" der; 40 yıllık "mehmed" deden olur "mehmet" dede.

    bazen kimi tuhaflıklar da ortaya çıkmaz değil. mesela tdk "redd" kelimesini "ret" yapar. kulağa saçma ve eksik gelmesi bir yana, çekim ekleri aldığında tdk'nın uydurduğu kural işlemez. zira "retine" diyemezsin. kendine güldürmek istemiyorsan "reddine" demen gerekir.

    bütün bu uygulamaların bir de tarihi tahrip eden bir yönü vardır. şöyle ki, tdk, tıpkı 1984 distopyasında olduğu gibi, bugün koyduğu kuralları makabline şamil (ex post facto) olarak işletip geçmişi de değiştirmeye kalkar. sultan abdülhamid olur sultan abdülhamit. "iyi ama adamın adı abdülhamid idi. kendisi de, muasırları da onu öyle bilirdi" diyemezsin. koskoca devletin kurumu abdülhamit dediyse, bittabi abdülhamit'tir. abdülhamid diyen de gericidir. nokta.

    ana tema:
    (bkz: kemalizm/@derinsular)
456 entry daha
hesabın var mı? giriş yap