4 entry daha
  • şehir içme suyuna atılsa yaşam beklentisi 80'lerin üstüne çıkar,belki de 90'ların. obezite ve diyabet bu kadar hızla ilerlerken,insülin direnci artık neredeyse her mavi yakalı çalışanda mevcutken,ek faydaları yeni çalışmalarla gösterilmeye başlamışken...bu kadar ucuz ve faydalı bir molekül nasıl olur da bu kadar az kullanılır?

    şöyle olur da az kullanılır;

    ilk defa 1920'lerde kullanılmaya başlanmış,sonraları faydası farkedilemediği için bir süre unutulmuş,1950'lerin sonunda bir daha ortaya çıkmış bir ilacın patenti çoktan sona ermiş. şu anda bir kaç jenerik ilaç üreten firma dışında kimse üretmiyor bu molekülü. şimdi hangi ilaç firması çıkar da bu ilaçtan para kazanmaya kalkar? para kazanmadığı ilacı hangi ilaç firması tanıtır? ilaç firmalarının tanıtmadığı ilacı hangi doktor yazar? doktorun reçetelemediği ilacı hangi hasta kullanır veya doktora bu ilaç da nedir diye sorar?

    geçenlerde gördüm,sözlükte biri kalp krizini aspirinle tedavi eden doktor gibi bir başlık açmış,altında da bir dolu yerli yersiz,yarım doktorlarca yazılmış,candan edebilecek bilgiler. oysa on kuruşluk aspirin'in akut miyokard enfarktüsünde sağladığı fayda bin liralık tpa ile benzer düzeydedir. aradaki fark birinin 100 sene önce bulunması birininse yaklaşık 15-20 sene önce.

    bir kaç sene sonra göreceğiz hep beraber içine metformin eklenmiş yeni moleküllerin faydalarının nasıl ve ne fiyattan pazarlandıklarını

    benzeri bir molekül - hidroklorotiyazid
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap