7 entry daha
  • üye ülkelerin ekonomik gelişmesini hızlandırmak ve aralarında eşgüdümü sağlamak amacıyla ocak 1949'da sscb, bulgaristan, çekoslavakya, macaristan, polonya ve romanya arasında kurulmuş. şubat 1949'da katılan arnavutluk 1961 sonunda çekildi. doğu almanya 50'de, moğolistan 62'de, küba 72'de,vietnam da 78'de üye oldular.

    stalin comecon'u kendisine karşı çıkan yugoslavya'ya ekonomik ambargo uygulamak için bir araç olarak görmüştü; bunda başarılı olamadı. 55-60 döneminde sscb ortak bir ekonomik politika ve ticaret modeli oluşturmaya çalıştı. tıpkı nato'da olduğu gibi. nato'nun zannediyorum 5. maddesi devletler batı kapitalist sistemine göre çalışacaktır mealinde bir şeyler geçiyordu. 63'te comecon'a bağlı bir uluslararası ekonomik işbirliği bankası kuruldu. ama örgütün gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik bütünleşme, tarım ekonomileri olarak belirlenen romanya ve bulgaristan başta olmak üzere üye devletlerin tepkisine neden oldu. doğu almanya, çekoslavakta ve macaristan gibi sanayii gelişmiş olan ülkeler ise kendi ürünlerinin pazarını genişletmek amacıyla uzmanlaşmayı destekliyordu. sonunda sscb geri adım atmak zorunda kaldı.

    comecon da tıpkı varşova paktı gibi sovyet blokunun yıkılmasından sonra 28 haziran 91'de üye devletler tarafından sona erdirildi.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap