• üye ülkelerin ekonomik gelişmesini hızlandırmak ve aralarında eşgüdümü sağlamak amacıyla ocak 1949'da sscb, bulgaristan, çekoslavakya, macaristan, polonya ve romanya arasında kurulmuş. şubat 1949'da katılan arnavutluk 1961 sonunda çekildi. doğu almanya 50'de, moğolistan 62'de, küba 72'de,vietnam da 78'de üye oldular.

    stalin comecon'u kendisine karşı çıkan yugoslavya'ya ekonomik ambargo uygulamak için bir araç olarak görmüştü; bunda başarılı olamadı. 55-60 döneminde sscb ortak bir ekonomik politika ve ticaret modeli oluşturmaya çalıştı. tıpkı nato'da olduğu gibi. nato'nun zannediyorum 5. maddesi devletler batı kapitalist sistemine göre çalışacaktır mealinde bir şeyler geçiyordu. 63'te comecon'a bağlı bir uluslararası ekonomik işbirliği bankası kuruldu. ama örgütün gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik bütünleşme, tarım ekonomileri olarak belirlenen romanya ve bulgaristan başta olmak üzere üye devletlerin tepkisine neden oldu. doğu almanya, çekoslavakta ve macaristan gibi sanayii gelişmiş olan ülkeler ise kendi ürünlerinin pazarını genişletmek amacıyla uzmanlaşmayı destekliyordu. sonunda sscb geri adım atmak zorunda kaldı.

    comecon da tıpkı varşova paktı gibi sovyet blokunun yıkılmasından sonra 28 haziran 91'de üye devletler tarafından sona erdirildi.
  • varşova paktının mali boyutunu oluşturan demirperde ülkeleri arasındaki ekonomik birlik.
  • kıs./"council for mutual economic aid"
    ekonomik yardımlaşma örgütü (cmea), 1949'da moskova'da kurulmuş olup ekonomik, teknik ve bilimsel yönden doğu bloku ülkeleri arasında işbirliği sağlama amacı taşıyan ve bunun gerçekleştirilmesinde merkezi planlamanın bir araç olarak kullanılmasını öngören ekonomik bir örgüt.
  • varşova paktı'na üye ülkelerin yanı sıra küba, moğolistan ve vietnam'ın da üye olduğu oluşumdu. amacı sıkı bir planlamaya dayalı "sosyalist ticaret"i oluşturmaktı. (sıkı planlamadan kasıt herhangi bir mala üye ülkelerde gelecekte ne kadar gereksinim olacağını tam olarak hesaplamak ve bu üretimin hangi ülkede/ülkelerde ne kadar yapılacağını belirlemektir)
  • cmea olarak da bilinir. ekonomik amaçlı uluslararası bir örgütlenmedir. üye ülkelerin kalkınma planlarının koordinasyonuna ve ekonomik gelişmelerine ağırlık vermiş, bu amaçla öneriler hazırlamıştır.
  • üye ülkelerin ekonomisini geliştirmek amacıyla kurulmustur. lakin sovyet blokunun yıkılmasından sonra kendi kendini imha etmistir.
  • karşılıklı ekonomik yardım konseyi'nin kısaltması
  • toplam üç albüm çıkarmış isveçli death metal grubu. daha çok proje grubu niteliğindedir. entombed, pestilence ve morgoth'tan elemanlar da vardır. albümleri :

    megatrends in brutality (1992)
    converging conspiracies (1993)
    fable frolic (1995)
  • komünist ekonomiler birliği.

    özlenen ve efsane bir yapı. keşke yeniden ortaya çıksa.
  • bunlar sovyet uydusu ülkelerdi.

    kaderin, daha doğrusu tarihin garip bir cilvesi olarak:

    vaktiyle comecon üyesi olan 12 ülke, bugün ab üyesi (çek-slovak diye ikiye bölünen var, slovenya, hırvatistan diye bölünüp gelenler var, ayrıca sscb içinden kopup gelenler var, baltıklar filan)

    yine birkaç ülke daha önümüzdeki dönemde ab üyesi olacak, moldova, makedonya, kosova, bosna-hersek, arnavutluk, sırbistan vs

    (eski yugoslavya bunların üyesi değildi gerçi, slovenya ve hırvatistan yugoslavya'dan bölünüp gelen ab üyeleri.

    yine eski yugoslavya'dan gelen balkan ülkeleri de yakında üye yapılacak. )

    çin ve kuzey kore ha keza üye değildi
hesabın var mı? giriş yap