52 entry daha
  • mustafa koç: "koç topluluğu şirketleri gerek iç pazarda artan taleple gerekse de ihracat pazarlarımızın genişlemesi ve başarılı operasyonlarımız neticesinde 2010'da, iyi performans gösterdi."

    *bahsedilen bu "başarılı operasyonlar"ın doğurduğu sonuç ise önceki yıla göre 73%'lük bir artış.
    *koç holding'in 1999'daki ihracat hacmi 1 milyar dolar. 2010 yılı ihracat hacmi ise 8,3 milyar dolar.
    *holdingin net satış gelirlerindeki 10 yıllık (2000-2010) artış, 445%.

    2002'den sonra türkiye'nin de açık ekonomiye doğru ilerlediği bir dönemde, kritik nokta iyi bildiği işlere odaklanıp ülkede ve bölgede büyümekti. bu doğrultuda finans, beyaz eşya, enerji, otomotiv ve perakende olmak üzere beş ana sektöre odaklanıldı. perakende ilk dönemde ana faaliyet alanı sayıldığından 2005'te tansaş bünyeye katıldı. ancak 3 yıl sonra migros da gözden çıkarıldı. vehbi koç yaşasaydı bu satışın zor olacağı ve tüpraş'ın da alınamayacağı bizzat rahmi koç tarafından açıklanmıştır. cesur hamlelerin gerçekleşmesi rahmi koç döneminde mustafa koç yönetimine denk gelmektedir. zira koç ailesi, daha önceki dönemlerde risk almayı sevmediği için birçok yatırım fırsatını (telekom, enerji, finans) da kaçırmıştır.

    yani bu 73%'lük artış, holdingin odaklanma stratejisinin bir başarısı. büyüme sıkıntısı içinde olduklarını açıklamalarının sebebi ise "sürdürülebilir büyüme" istemelerinden kaynaklanıyor. adamların doğru bir düşünce yapısı içerisinde olduklarını özsermaye büyüklüğü ve nakit zenginliği listelerinde sabancı holding'ten sonra ikinci sırada olmalarından da anlayabiliriz.

    edit: "bahsedilen bu "başarılı operasyonlar"ın doğurduğu sonuç ise önceki yıla göre 73%'lük bir artış." cümlesi hakkında şaibeler var. doğrusunu öğrenince düzelteceğim.

    bu arada kaynak: forbes türkiye, nisan 2011
976 entry daha
hesabın var mı? giriş yap