• anne tarafından merzifonlu olan ve california'da ermeni kökenli sıradan bir amerikalı olarak doğup 36 yaşında dağlık karabağ'da ermenistan'ın milli kahramanı olarak ölen ve nom de guerre'i avo olan monte melqonyan, uc berkeley'de arkeoloji ve asya tarihi okuduktan sonra amerika'dan ayrılıyor ve iran'da şah rejimine karşı kürtlerin yanında, lübnan iç savaşı'nda hristiyanlara karşı filistinli müslümanların yanında ve israil'in beyrut'u işgaline karşı lübnanlıların yanında, türklere karşı ise asala çatısı altında savaşmış ve sonra asala'nın liderlerinden biri olmuş, türk diplomatlarına karşı düzenlenen birçok saldırıda tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak görev almış (bunlardan biri için bkz. van operasyonu) interpol tarafından yıllarca aranmış, 3.5 yıl fransa'da hapis yatmış, romanya, yugoslavya ve yemen'de bulunduktan sonra ermenistan'a gelmiş ve azerbaycan'la ermenistan arasındaki dağlık karabağ savaşı sırasında 2 yıl boyunca ermeni askerlerine komutanlık yapmış ve bu savaşta girdiği bir çatışmada ölmüş.

    ingilizce, ispanyolca, fransızca, japonca ve ermenice'yi çok iyi derecede, arapça, italyanca ve türkçe'yi ise iyi derecede bilen avo, biraz da farsça ve kürtçe biliyormuş (türkçesi'nin derecesi için şu videonun 10:02-10:10 arasına bakılabilir).

    adına kurulmuş vakıf, dernek ve benzeri kuruluşların yanısıra ermenistan'ın farklı yerlerinde adını taşıyan köprü ve kışlalar da bulunan melkonyan, aynı zamanda ermenistan'da en fazla anıt ve heykeli bulunan kişilerden biridir. lübnan'da tanışıp evlendiği ve halen ermenistan'da yaşayan karısı seta kbranian oldukça hürmet gösterilen biri. hatta monte hakkında, seta'nın anlatımıyla oluşturulan "monte kimdir?" adlı bir belgesel film bile bulunmaktadır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap