• 2008 yapımı, ingiliz bir televizyon filmi. *
    çok az filmden bu kadar etkilendim. çok azı bu kadar afallattı beni. "tanrıyı sorgulamak" kimin aklına gelir? hadi geldi diyelim, hayatının son birkaç saatini bununla mı geçirirsin?
    auschwitz kampındaki bir grup entelektüel yahudi'nin son saatlerinde yaşadıklarını anlatıyor. hepsi birkaç saat sonra öldürüleceğini biliyor ve içlerinden biri bu öfkeyle "neden buradayız, neden bu haldeyiz?" diyor. "çünkü tanrı kötü. istese tüm bu vahşeti engellerdi ama yapmıyor. sadece seyrediyor..."
    öyle bir tartışma başlıyor ki soluk soluğa izliyor insan. o sefalet içindeki koğuşta ciddi ciddi mahkeme kuruluyor ve dava başlıyor. "tanrı hz. musa ile yaptığı anlaşmayı bozdu mu bozmadı mı?", "asıl kötü olan, sahtekar olan ve sözünün eri olmayan insan mı yoksa tanrı mı?.."
    sinemasal açıdan geçişler, kurgu, görüntüler harika. bunlar için takdirlerimiz yönetmen (bkz: andy deemmony)'ye gidiyor.
    tamamen diyalog üzerine kurulu olmasına rağmen son derece akıcı, etkileyici bir senaryosu var. tek bir kelime fazla değil.
    bu konudaki iltifatı ise senarist hak ediyor. (bkz: frank cottrell boyce)
    insanın dinini değil, inancını sorgulatan, 90 dakikanın sonunda aptal gibi hissettiren, bence gerçekten vurucu bir film. "sahi anlaşmayı kim bozdu" diyor insan ister istemez. ya da bir anlaşma var mıydı ki?
    bulun, izleyin.
    http://www.fullizle.org/…n-trial.fullindirizle.html

    edit: ilk verdiğim link çalışmamış. değiştirdim. uyaranlara teşekkürler.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap