8 entry daha
  • kolpadır efendim. tıbbi geçmişim bence hatırı sayılır ölçüde olmasa da şimdiye kadar ` :tıp fakültesi beşinci sınıf` gördüklerim bunu söylüyor.

    sağlıklı yaşam denen şey insanların yüzyıllardan beri ölümsüzlüğe ulaşmak adına oluşturduğu bir yalandır. üstelik buna bu işin ilmini yapan kişiler de önemli derece inanmaktadır. tavsiye olunan alternatif tıp yöntemleri, taşlar, mineraller, şifalı sular, bitkiler eksik bilgilerle insanları yanlış yönlendirmekten başka bir şey değildir. bunların tecrübesi, kontrolü yetersizdir ve gerçek bilgileri hiçbir zaman sunmaz bizlere. evet belli bir etkene iyi geliyor olabilir, fakat başka bir soruna neden olabilir. bilimsel ölçüde denenmesi gerekir. ama o zaman da insanlar denek olarak kullanılmaktan çekinirler. yalnız farkında değillerdir bilimsel olmayan denekler olduklarının bu içi dolu gösterilen boş önerileri uygularken.

    sağlıklı yaşamak mümkün değildir. çünkü...

    öncelikle risk oluşturan etkenlere maruziyet fazla. lüks gıda olarak tabir edebileceğim, hiç tadılmamış olsa aranmayacak, yararı şaibeli, zararı aşikar olan karbonhidrat deseniz tüm gıdalarda bulunur.
    sigara tiryakisi değilsinizdir, ama yolda önünüzde giden vatandaşlar sigara dumanını size doğru esen rüzgara, nefesinize bırakır. olursunuz kanser riski taşıyan bir pasif içici.
    diyelim önerilere kulak verdiniz birçok madde alımını kısıtladınız, bunların yanında faydalı olduğu sanılan maddeler almaya başladınız. bir yandan muhtemel bir fayda görürken diğer taraftan sırf o maddeyi kısıtlamanız veya ek madde almanız sebebiyle bir başka hastalık için riski göze aldınız. kumarbaz mısınız siz?
    hijyen manyağı da olsanız mikroptan, pislikten uzak kalmayı da başaramazsınız. imkansızdır, vücudunuzun önemli bir kısmı mikroptan oluşur. bu mikroplar kısa süreli bile olsa oluşturacakları hastalıklar yanında kanser gibi diğer hastalıklara da yol açabilir.
    önemli miktarda bilinen veya bilinmeyen hastalığın kökeninde genetik faktörler değişen derecelerde rol alır. bahtsız bedevisinizdir; sırf belli bir ailenin mensubu olduğunuz için hastalanabilirsiniz.
    var sayalım süpersonik bir insansınız, tüm bunları başarıyla geçtiniz. lakin insan fizyolojisi kadın gibidir. yapacak bir şey bulamayıp canı sıkıldığında trip atarak, kendi kendine saldırıp otoimmün hastalıklar olarak tabir ettiğimiz hastalıkları oluşturabilir.

    tüm gelişmelere rağmen tıp günümüzde de sandığımız kadar ilerlemiş bir alan değil. bilinenler bilinemeyenlerden çok daha az. birçok hastalık deneme yanılma yoluyla tedavi edilmekte. yine birçok hastalıkta etkenin önüne geçilemeyip, sadece oluşturduğu olumsuz etki giderilmekte.

    vücudun içinde sonsuz bir ilim gizli. insan nesli tükenmedikçe de bilinenler yanında bilinmeyenler de daima var olacak ve hatta çoğalacak.

    diyeceğim odur ki sağlıklı yaşam diye bir şey bence yoktur. varsa da istediğini yaparak, hayatı dolu dolu yaşamak şeklindedir. ha bir de yürüyüş yaparak. sağlıklı yaşam önerileri içinde doğruluğuna inandığım tek tavsiyedir.

    şimdi takılın kafanıza göre...
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap