4 entry daha
  • hitler'in yaptığı kritik hatalardan biridir. savaşı kaybettirecek kadar büyük bir hata hemde. aynı anda hem a.b.d., hem rusya, hem ingiltere, hem fransa ile savaşmayı düşünecek kadar büyük bir hataya ne sebep oldu?

    hitler'in düşüncesi rusya için fazla büyük olan topraklardan kendi payını almak, ari ırk! olan almanları bu bölgeye yerleştirmek, zengin maden, doğal gaz, petrol kaynaklarından yararlanmaktı. sonuç olarak bir süre ilerlediler. polonya'yı geçtiler. estonya, letonya, litvanya, moldova, beyaz rusya, ukrayna (günümüz ülkelerine göre) işgal ettiler. devam ettiler iki kol halinde. birinci kol moskova'ya saldıracak, ikinci kol güneyden kafkaslar'a gidecekti. bu saldırı sırasında alman ordusu sınırlarını zorlamış, rusya ise her ihtimale karşılık savaş sanayisini orta asya ve sibirya'ya yönlendirmişti. benzer bölgelerde birçok tümen bulunsa da hızla batıya gelmeleri kış koşullarında çok uzun bir süre alacaktı.

    rus orduları (kızıl ordu) almanların moskova'ya yürüyüşünün şiddetli soğuğun da yardımıyla durdurdu. almanlar moskova'nın banliyölerine kadar yaklaşmışlar ancak durdurulmuşlardı. ardından rus ordusu iki kol halinde batıya ve güneye yöneldiler. almanları yavaş yavaş geriye ittiler. gerek naziler gerek ruslar zaman zaman şehirlerdeki evleri tek tek dolaşarak karşılıklı katliamlarda bulundular. bu katliamlar daha çok askerlerin yaşadığı ailelere yönelikti.

    güneye ilerleyen rus ordusu karadeniz'e ulaştığında alman ordusunun bir kısmı ukrayna-kafkaslar arasında sıkıştı. kendilerini çok zor ve acılı bir son bekliyordu. batı kısmında ise hitler bükreş ve sofya da bulunan kuvvetlerini iki kısıma böldü. bir kısımı güneye yunanistan, diğer kısımı ise kuzeye polonya'ya yöneldi. ancak bu destekler ileride yaşıyacakları petrol sıkıntısından dolayı hiçbir işe yaramayacaktı...

    ikinci dünya savaşı için: (#20714719)
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap