124 entry daha
  • aslında savaşın sonunu belirleyici faktör, günümüz için de son derece önemli olan uğruna savaşılan bir kaynak olan petrol'dür. nazi almanyası avrupa'yı ele geçirdiğinde romanya petrol tedariki bakımından yeterli düzeyeydi. keza ukrayna diğer yakıtlar (kömür, doğal gaz) ile öne çıkmakta nazi almanyasını beslemekteydi. kızıl ordu önce ukrayna bağlantısını kesip ardından romanya'yı ele geçirdiğinde nazi almanyası zaten yenilmeye mahkum olmuştu. elde sınırsız sayıda tank, kamyon, uçak, denizaltı, gemi olsun. yakıt olmadığında hiçbiri çalışmayacağından devre dışı kalcaktı. zaten savaş sonunda nazi almanyasının hatırı sayılır miktarda savaş aleti vardı. ancak kullanabilen asker ve yakıt yoktu.

    misal savaş başladığında yeterli hatta yeterinden fazla saat uçuş dersi alan nazi pilotları savaşın sonlarına doğru 15-20 saatlik uçuş deneyimi ile savaşmaya çalışıyor doğal olarak da sonuç hüsran oluyordu. karşılarında başta amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinden petrol temin edebilen birleşik krallık vardı. durum avrupa'da böyle iken uzak doğu pek farklı değildi.

    japonya'nın kaynakları zaten ada olduğu için sınırlıydı. bu bakımdan çin ve kore yarımadası başta olmak üzere ana kara ve doğal kaynakları bol, stratejik önemi yüksek diğer adaları kendi topraklarına katma düşüncesinden çok sömürgeci düşünce ile işgal ettiler. amerika ilerledikçe asker sayılarında önemli bir düşüş, teçhizatlardan müthiş kayıplar yaşanmadı. yine nazi almanyası'nda olduğu gibi kaynak yetersizliğinden kullanılamaz duruma geldi.

    tüm bu ülkelerden ayrılan bir başka mağlup ülke italya ise tamamen askeri başarısızlık ve nazi almanyası'na bağımlılıktan dolayı savaşı kaybetti. coğrafi konumu gereği isviçre'nin güneyinde sıkışmış bir yarımada'nın işgali kazananlar için çok zor olmadı. sonuçta mussolini askeri bir deha dan çok dediğini yaptırtabilen, topluma hitap etmesini bilen bir diktatördü.

    adolf hitler'in rusya'ya saldırması zaten başlı başına büyük bir hataydı:(#20132518)
910 entry daha
hesabın var mı? giriş yap