2 entry daha
  • ziya gökalp'in türk makam müziği hakkındaki görüşlerin ve atatürk'ün 1 kasım 1934 günü gerçekleştirdiği meclisi açış söylevindeki ifadelerden yola çıkarak radyoda türk makam müziği yayınını kaldıran, dönemin dahiliye vekili. yasaklamanın üzerinden geçen iki yıl sonunda refik fersan, fahire fersan, minur nureddin selçuk, reşat erer, vecihe daryal ve cevdet kozanoğlu'nun içinde bulunduğu bir makam müziği heyeti, o sırada türkiye'yi ziyaret eden ürdün meliki abdullah için bir konser verirler. konser tarihi üzerinden geçen 5-6 aylık bir zamandan sonra atatürk aynı heyetin kendisi için de aynı programı tekrar etmesini ister. bunun sebebi, ürdün meliki abdullah'ın kendisine yazdığı mektupta bu icrayı çok methetmesidir. konserdeki icrayı beğenen atatürk'ün etkisiyle kısa bir süre sonra türk makam müziği yayınları tekrar radyodan çalınmaya başlar.

    eski harflere ve eski müziğe (ne demekse) düşman olan atatürk'ü, annesi evden gidince onun makyaj malzemeleriyle süslenen çocuğa benzetiyor cemil meriç. haksız mı?

    orkestra isimli müzik dergisinin 315inci sayısında ve ataman'ın atatürk ve türk musikisi kitabında konuyu ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap