8 entry daha
  • bu konu cok ciddi ekonomik muammalara da malzeme olmustur. ozellikle, forward kurlarin belirlenmesi sirasinda kullanilan faiz paritesi kosulunun tutmamasi, bu alisverisi daha da ilginc kilar. bu kosul nedir? en basit aciklamasi: insanlar uzun vadeli yatirim yaparken, yatirimlarini guvenceye alabilmek icin bugunden belirlenmis bir kur kullanirlar.

    bu sartlar altinda teorik olarak, arbitrajin ortadan kalkmasi ve piyasalarin dengeye gelmesi gerekir. eger bir piyasada para kazanma firsati varsa herkes o piyasaya girer ve sonucta ortada firsat kalmaz. ancak ozellikle yen ve avustralya dolariyla yapilan carry trade, yatirimcilarina beklentilerin aksine oldukca cok para kazandirmistir.

    bunun temel nedenlerinden biri, kendi kendini gerceklestiren kehanetlerdir. yani herkes benzer bir davranis sergilediginde kur artar ve bu da avustralya dolarinin degerini daha da cok dusurur. sonucta insanlar para kazanirlar.

    genelde bu ornek, piyasalarin etkin calismadigini savunmak adina verilir. fakat dogru bir ornek degildir zira carry trade kisa vadede yatirimcisina para kazandirir ancak uzun vadede goturusu daha buyuk oldugu icin, (makro seviyede) kazanclar ve kayiplar dengeye gelir.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap