5 entry daha
  • bu sözün antik olmasının önemli bir sebebi var: yanlış olması ya da yanlış olduğuna inanılması. şöyle ki, halk sıklıkla yanlış kararlar veriyor ve bu kararları mutlak doğruluğa sahip bir tanrıya atfetmek halkın hoşuna gitmiyor. dolayısıyla sözün yanlış olduğuna kanaat getiriyorlar. eğer mevzubahis tanrıyla olan ilişkileri inanç düzeyindeyse, inançları bu önermenin yanlış olduğuna inanılmasını gerektiriyor.

    ancak, günümüzde kullanılıyor olması günlük hayatta kısmi de olsa tezahürü olmadığı anlamına gelmiyor. halk tarafından seçilmiş başbakanı "adeta ikinci bir peygamber" olarak görme isteği de buradan geliyor. ayrıca halka hizmet hakka hizmettir var. o da bu mottonun üçüncü dereceden kuzeni. hele ki insanın tanrının yeryüzündeki halifesi olması inancı da bu mottoyu destekleyen belki de en önemli unsur.

    ayrıca bu kendine güvensiz olan insanoğlunun güvensizliğini arka plana atarak onları "bizim söylediğimiz doğru çünkü bu hakkın sözüdür!" gibi iddialı cümleler kurabilir hale getirir. oysa ki bu cümle dikkatle tekrar okunduğunda güvensizliğin olanca açıklığıyla ortada olduğu, insanın kendi sözünün doğruluğuna inanmak için yine bir tanrının arkasına sığındığı kolayca görülebilir.

    ne yazık ki yanlışlığı defalarca açığa çıkan bu iddia bir süre sonra insanları yeniden kendine güvensizlik içinde bırakacak ve evrilmek zorunda kalacaktır. evrilmiş ve daha kullanışlı ve sömürülebilir duruma gelmiş hali için: (bkz: vox dei vox populi/@ttg)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap