9 entry daha
  • charles mingus'ı büyüleyen teknik, larry young'ın ardındaki ritmin ta kendisi (burada özellikle unity'yi dinleyenlerin tebessüm ederek onay vereceğini düşünüyorum), coltrane'in avant-garde denemelerinde yanından ayırmadığı silah arkadaşı; miles davis ve bud powell'ın yanında son derece naif dokunuşlarla yüreğimizi okşayabilecek; ağzında sigarayla derin nefes alarak bugün hala tam olarak nota edilemeyen bir teknikle çalan büyük usta.

    şaşırtıcıdır, on dojuzunda swing klarinetçilerinden benny goodman tarafından "big band'imde çal" sözü üzerine new york'a kısa süreliğine uğramış, ancak gencecik yaşta ne cesaretse big bandlerde kendini iyi ifade edemediğini düşündüğü için ayrılmıştır. elvin jones farklıdır, yüz metreden tanıyabilirsiniz onu. ornette coleman için ed blackwell neyse; birçok cazcı için de elvin jones o'dur diye düşünüyorum. modalden free'ye, her renginde görebilirsiniz kendisini. coltrane'in my favorite things'inde ve paul chambers quintet'la çaldığı günler hard bop konusundaki duayenliğini göstermekteyken birkaç hafta sonra lee konitz'in motion'ında cool jazz dersi vermektedir bizlere. öte yandan crescent*'in fütursuz ritmleriyle kendinden geçmekteyken yeni yeni kendini gösteren wayne shorter'ın leziz modal albümlerinde yine sırtını yasladığı isim olmaktadır.

    sevdiğim olaylarından biri de the great jazz trio'dur. hank jones, elvin jones ve ron carter yetmişlerde; village vanguard'da sağlam iş çıkarmışlardı. hatta iki bölümlük at the village vanguard'ı dinleyenlerin açılıştaki moose the mooche ve peşisıra gelen favors, 12+12'de yine jones'un ritm duyusunun sağlamlığına inanacağı gerçeği apaçık ortadadır. yetmişlerde de caz fraksiyonları konusunda kendini aşmış büyük usta, maalesef kendisini solunum yetmezliğinden götürecek sigara da hep ağzında. olsun, efsaneler ölür mü hiç?

    üstadın ileriki nesilleri etkilediği de bir gerçek. last exit'teki ronald shannon jackson'ın ritm algısı kanımca tamamen elvin jones'tan improvizedir. sonny sharrock'ın 1991'de çıkardığı nefis albümü ask the ages'ın özgür ve takip edilemez poli-ritmlerinde kim var sanıyorsunuz?

    *
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap