8 entry daha
  • netekim amerikan kaynaklarında [1] doktrinin temellerinin dönemin ingiliz dışişleri bakanı george canning [2] tarafından atıldığı şu şekilde belgelenmiş:

    "for their part, the british also had a strong interest in ensuring the demise of spanish colonialism, with all the trade restrictions mercantilism imposed. earlier in 1823 british foreign minister george canning suggested to americans that two nations issue a joint declaration to deter any other power from intervening in central and south america."

    yine de amerikanlar* "iki devlet birleşip deklerasyona girelim" şeklindeki ingiliz önerisine "ilerde bizim elimizi kolumuzu bağlar, genişleyemezük" diyip doktrini tek tabanca ilan ederek çocuğu koymuşlar. burada da görüyoruz ki güçlü kuvvatlı devletlerin çıkarları ufaklıkların politikalarına doğrudan etki etse dahi, devletler -büyük ya da küçük- kendi manevra alanlarını kendileri yaratabiliyorlar. sistem kimsenin elini kolunu kesip bir kenara saksı gibi oturtmuyor.

    [1] https://history.state.gov/…estones/1801-1829/monroe (edit: yeni link)
    [2] bu disisleri bakani canning, 1842 ile 1852 yılları arasında istanbul'da ingiltere büyükelçisi olarak görev yapan, meshur hasta adam geyigini baslatan bizim stratford canning'in emmoğlu oluyormus.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap