5 entry daha
  • iki vektor arasinda yapabileceginiz cesitli etkinliklerden birisi. dot product'in turkceye cevrilmis hali sanirim ama bu haliyle biraz yanlis bir ceviri gibi geliyor zira vektorler bir scalar ile carpilabilir ve sonuc buyuklugu degismis bir vektorden ibarettir. dot product ise bambaska bir dunya. turk matematik literaturunu kendi haline birakiyorum yine de.

    kabaca iki vektorun arasindaki aciya bagli bir skalar deger verir dot product bize. muhtemelen en onemli ozelligi iki vektor ayni yone bakiyorsa pozitif, birbirlerine diklerse 0 ve ters dogrultulara bakiyorlarsa negatif olmasi. frustum culling gibi sorunlarin hizli cozumune ilham olmustur bu durum yuzyillardir.

    ayrica sagda solda duymus olabileceginiz su esitlik de cok onemlidir:

    a . b = |a| |b| cos(alpha)

    yani iki vektorun dot product'i bu iki vektorun scalar buyukluklerinin birbirleriyle carpiminin aradaki acinin kosinusuyle carpimina esittir. eger buyuklugu 1'e esit olan unit vectorlerle ugrasiyorsak dot product dogrudan aradaki acinin kosinusune esittir zira 1 pek etkisiz bir elemandir.

    trigonometri hazretlerinin bize sundugu bu guzellik sayesinde bir vektorun diger bir vektorun uzerine projeksiyonunu kolayca bulabiliriz.

    kardesi icin (bkz: cross product)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap