9 entry daha
  • ölümü gibi kendisi de çok bilinmez. ne zaman doğmustur, nasıl eğitim almıstır, babası tarafından bir fatih gibi yetistirilmek istenirken, nasıl boynuz kulağı gecti masalına inandırılarak, heyecanla yanına gelen, sadakatini gösteren oğluna aman vermemistir cok bilinmez..
    sehzade mustafa'dan önce hürrem sultan'ı bilmek gerek. nasıl bir kadın, okuma yazma bilmeyen, türklerle anlasacak dili dahi bilmeyen bir kadın, nasıl olur da saraya girdiği ilk günden itibaren kimseye nasip olmayacak sekilde, bir imparatorluğun en sasalı zamandan, en görkemli zamanında, en korkutucu zamanında padisahın esi olmayı sağlar. hangi kadın, bir yanda allah'tan bu kadar korkan, hisli, duygulu bir kanuni meydana getirirken, aynı derecede kendi doğruları doğrultusunda, kızının ve damadının da desteğiyle oğlunun boğulmasına izin vermesine ikna eder...
    sehzade mustafa daha ölümünden bir gün önce, cadırına atılan gizli okla haber verilmesine rağmen, mektupla gitme, tuzak var denmesine rağmen, aman aranızı bozuyorlar dikkat denmesine rağmen kararını vermisti, mustafa, cadıra girerken, baban sana güvenmiyor mesajlı silahları teslim etmesi istendiği anda bile babasına güveniyordu, tek ve en büyük hatası; herkes tarafından cok akıllı ve adil bilinen, fakat sahsına ya da hükümranlığına el uzatanlara karsı çok acımasız kabul edilen babasının bu yüzünü hala kesfedememis olmasıydı, hatası ölümüyle ödedi..
    yahya beğ'in mersiyesi bu acıklı hikayeyi merak edenler için tavsiye edilir:
    hayflar oldi ana iftira ile gitdi,
    huzur-ı hakka du'a vu sena ile gitdi
282 entry daha
hesabın var mı? giriş yap