4 entry daha
  • birçok kaynakta holofira olarak geçse de, benim bildiğim hikayede ismi holifer'dir.

    bugün bursa yenişehir'deki yarhisar köyü sınırları içinde yaşar o dönemde osmanlılar. sınır komşuları ise bizans tekfurudur. orhan gazi aşık olur tekfurun kızı holifer'e, ister . ancak holifer'in babası, kızını kendisi gibi bir tekfura verir*. düğün günü, osmanlılar haber salar tekfura. bir cenazeleri olduğunu, çok hürmet ettikleri bu büyüklerinin tekfurun sınırları içersinde bir yere gömülmeyi çok istediğini, düğün alayını hiç bir şekilde rahatsız etmeden usulca defnedeceklerini bildirirler. ve kabul görür istekleri. osmanlılar, bir tabut dolusu silah ve kalabalık bir orduyla düğünü basar*, tekfuru öldürürler. şimdi hangisi hatırlamıyorum, baba mı yoksa damat mı öldürülen? ikisi de diyelim, hak geçmesin. ve tabi ki güzel holifer'i de kaçırırlar.

    holifer müslüman olur ve ismi de nilüfer. ama bugün bilinmeyen bir sebepten dolayı, en azından yarhisar'da kimse bilmiyordu, nilüfer hatun bir kuleye kapatılır orhan gazi tarafından. nilüfer hatun çok üzülür ve ah eder bu köy çoğalmasın, 30 kişi olsun daha da artmasın diye. gerçekten de yarhisar köyünde yok denecek kadar az sayıda kişi yaşar hep. sözü edilen şelalesi de anıldığı kadar görkemlidir. piknik yapmaktan nefret eden bünyelere bile* iyi gelir.

    bursa'ya yolu düşenler ya da çevre yolu yapılmadan önce bursa üzerinden seyahat edenlerin anımsayacağını düşündüğüm, izmir yolu üzerindeki bir kamu binasının yola bakan cephesinde çok büyük bir nilüfer çiçeği motifi vardır. vakti zamanında bataklık olduğu söylenen bu nilüfer semtinin de adını bu çiçekten aldığı düşünülür. oysa ki semte adını veren, bir kuleye kapatılmak için ne yapmış olduğu bilinmeyen nilüfer hatundur.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap