6 entry daha
  • psikososyal açıdan kadın olarak yetişmiş, medikal, sosyal ve legal bakımdan da kadın olan ama aslında androjen reseptör mekanizması bozukluğu nedeniyle dişi olarak gelişen erkeklerde görülen x kromozomuna bağlı resesif geçişli sendrom.

    mükemmel dış görünüşe sahip kadınlardan bazılarının, bu güzelliklerini aslında erkek kromozonu taşımalarına borçlu oldukları hormonal hastalığın tıbbi adı.

    testiküler feminizasyon ve androjen duyarsızlığıolarak da bilinir.

    bilindiği üzere kadınlar xx, erkekler xy kromozonu taşırlar.

    kromozon iplikçiklerimizin içindeki dna örgüsü bizim genotipimiz, genotipimizin şekillendirdiği beden özelliklerimizde fenotipimizdir.

    xy genotipli ve testisi olan birey normal dişi görünümündedir.

    vajina vardır fakat kör bir kese halindedir, rahim ve fallop tüpleri oluşabilir, pubertede meme gelişimi gözlenir; fakat menstrüasyon olmaz, pubik kıllar azdır ya da yoktur.

    testisler genelde abdomende ve embryolojik dönemde aşağı inerken kullandıkları geçiş yolu üzerinde, inguinal kanalda yerleşmiştir.

    hastalar erkek pseudohermafroditizminde en son basamaktadırlar, ara cinsiyette değildirler.

    testisler ileri yaşlarda kötü huylu tümöre dönüşme olasılıklarının yüksekliği sebebiyle durum tespit edilir edilmez alınır.

    bunun dışında hastalıktan kaynaklanan ölümcül risk faktörleri pek fazla değildir, ömür boyu takip edilmesi gereken sorunlar ortaya çıkmaz; daha çok aslında erkek olduğunu öğrenen kadınların yaşayabileceği psikolojik problemler ortaya çıkmaktadır.

    kısmi aıs hastalarında ise klitoris ve dış genital organlar daha erkeksi gelişmiştir, vajina yine kör olarak sonlanır, uterus yoktur.

    virilizasyon farklı aşamalarda kalabilir.

    hastalarda genelde gonadektominin ardından hormon replasman tedavisiyle önce düşük, sonra normal yetişkin düzeylerde östrojen replasmanı sağlanır, gerekli görülürse progesteron da tedaviye eklenir, hastaların uterusları olmadığı için progesterona ihtiyaçları olmadığı düşünülse de son çalışmalar göğüs kanseri riskinin bu yolla azabileceğini göstermiştir.

    işin daha ilginç yanı insan vücudu her zaman ekonomik davranır.

    hiç bir şeyi ziyan etmez.

    salgılanan androjeni ostrojene (kadınlık hormonu) çevirir.

    bebek doğduğunda vajinası falan her bir şeyi tamam doğar.

    gerçi rahmi kördür, çocuk doğuramaz ama görünüş olarak da medikal olarak da hukuki olarak da kadındır...

    ayrıca hastalara mutlaka psikolojik destek sağlanması da gereklidir.
hesabın var mı? giriş yap