8 entry daha
  • 1937'de dersim isyanı sebebiyle suçlu bulunup idama mahkum olan sanıkların, cezalarını sorunsuzca infaz etmekle görevlendirilmişti. ayşe hür dersim isyanı ve ihsan sabri çağlayangil ile ilgili şunları yazmıştı bir vakit;

    "..o döneme malatya emniyet müdürlüğü’nde görevli olan ve emniyet genel müdürü şükrü sökmensür’in emriyle, diyarbakır’da yeni yapılan singeç köprüsünü açmaya gidecek olan atatürk’ten seyit rıza’nın hayatının bağışlanmasını isteyecek ‘6 bin beyaz donluya meydan vermemek’ için, duruma el koyan ihsan sabri çağlayangil’e göre usule itiraz eden savcı izinli sayılarak göreve yardımcı getirilmiş, okuma yazma ve türkçe bilmeyen sanıklara ne iddianame, ne avukat verilmiş, asabilmek için seyit rıza’nın yaşı 57’ye indirilmiş, oğlunun yaşı da 17’den 21’e çıkartılmıştı, bölge komutanı alpdoğan paşa, kararın yazılacağı boş kağıdı önceden imzalamıştı. çağlayangil şöyle bitirmişti: “seyit rıza’yı meydana çıkardık. etrafta hiç kimse yoktu. ama seyit rıza meydan insan doluymuş gibi sessizliğe ve boşluğa bağırdı: ‘evladı kerbelayı. bihatayı. ayıptır. zulümdür. cinayettir’ dedi. benim tüylerim diken diken oldu. bu yaşlı adam rap-rap yürüdü. çingeneyi itti, ip boynuna geçirdi, sandalyeye ayağı ile tekme vurdu ve kendini astı. gömüleceği yer türbe olmasın diye cenazesi de yakıldı...” (ihsan sabri çağlayangil, anılar, güneş yayınları, 1990, s. 45-55.).."

    daha başka şeyler de anlatmış ihsan sabri bey, şurdan bakılabilir;
    http://www.taraf.com.tr/makale/2768.htm

    not: mavi istiridye barı'nın dürtmesi ve ilgili başlığı işlemesi ile şunu düzelteyim; ayşe hür'ün yazısında "şükrü sökmensür" olarak geçen kişi şükrü sökmen süer'dir. hata ayşe hanım'a mı ait taraf'ın sitesine mi bilmiyorum.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap