7 entry daha
  • paranın arkasına konacak kadar ne özelliği olduğunu anlayamadığım. nedir mimarlara bu denli gösterilen hürmetin sebebi. hayır sene olmuş ikibin küsür. bina inşa edebilmenin afilli olduğu yüzyılları çoktan geçtik. tamam saygın bir meslektir ona hiçbir lafım yok. ama o kadardır yani.
    şöyle bir göz gezdirdim geçmişine. dünyaca ünlü herhangi bir yapıya da imza atmamış.
    nedir mimarlık, niye önemlidir anlayamam. bizim bilmediğimiz bir cemiyete mi üyeydi bu adam? türk devrimine karşı direnişi el altından destekleyen bir insan mıydı? neden koydunuz onu oraya?
    bir ara bunları araştırıp buraya yazacağım. aslında bu entry üzerine onun cevapları mesajla gelir zaten.
    edit: gelen ilk mesaj onun mimar sinandan sonra en üretken mimarımız olduğuna dair bir bilgi içeriyordu. bence bu da yeterli değil. yeni paralarımıza konan diğer resimlerle ilgili hiçbir sıkıntım yok. özellikle cahit arf hamlesini ayakta alkışlıyorum.
    bu arada ben mimar sinanın önemini bile yeterince anlayamıyorum. tamam bir dehadır. kendi çağı içinde kimsenin yapamadıklarını yapmıştır. ama bina dikmiştir en nihayetinde*. ben zekaya hayranımdır. ama bu zekanın varolan bilginin üzerine yeni bilgiler eklemek için kullanılanına en büyük saygıyı duyarım. şimdi tek tek izah etmeyeceğim neden fizik değerlidir, neden biyoloji daha önemlidir, matematik olmasa nasıl göt gibi kalırdık. ama o kadar büyük camiler yapamasaydık da eminim hayatımızda çok büyük bir eksiklik olmazdı.
    tekrar ediyorum. çağın gerçekleri göz önünde tutulduğunda mimar sinan'ın çok büyük bir insan olduğu gerçeğini yadsımıyorum. hatta daha da eskilere gittiğimizde geometrinin bulunmasında duvarcılığın rolünden ötürü onlara teşekkürü bir borç bilirim. fakat içinde bulunduğum dünyada pek bir hükmü kalmamıştır mimarların.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap