• tüm zamanların en büyük vibrafonistlerinden hard bop, post bop, modern jazz, cool jazz, -nadir de olsa- latin jazz ve contemporary jazz'e katkıda bulunmuş caz duayeni, kırk birinci sanat yılında hala nefis çalan; harika bir albümle dönmüş* efsane.

    ellilerin ortasında miles davis ve cannonball adderley'in o katı quartet/quintetlarına dahil olabilen milt jackson'dan etkilenmiş, birkaç kez kendisiyle görüşüp yardımsever milt'ten*olayın özünü kavramış; ardından onlu yaşlarının sonunda çeşitli gruplarda sideman olarak çaldıktan sonra 1965'te dialogue ile kendi sayfasını açar. andrew hill ve freddie hubbard gibi iki sağlam genç ustanın da desteğiyle caz dünyasına tamamen kabul edilir. aynı yılın sonunda çıkardığı components ise beklenmedik derecede başarılı bulunarak bilboardlarda üst sıralara tırmanır. bu sefer hubbard'a ek olarak tenor saksofonda joe henderson, double-bassta ron carter ve elbette piyanoda herbie hancock adeta maiden voyage kadrosunu alıp hutcherson'ın albümünde çalmaya gelmiştir. modal caz kavramının şekillendiği 1965 için ideal, tipik ve çok başarılı bir albümdür components.

    bahsettiğimiz isimler arasında en az dikkat çekeni olmakla birlikte joe chambers'ın parçalarını yorumlayan hutcherson, 1966'da happenings ile klişe bir türk televizyonları deyimi olan gönüllere taht kurma hadisesini gerçekleştirmektedir. bana çok güzel bir varlığı* anımsatan o mükemmel albüm kapağı ise şudur: http://tinyurl.com/8geu2a

    yetmişlerde fusion, funk, bossa nova parçalarını başarıyla yorumlayan hutcherson birkaç dünya turuna çıkar ve vibrafonu caza sokan milt jackson'ın yolundan ilerlemekte olduğu günlerdeki amacına ulaşır. milt jackson'ın kurduğu modern jazz quartet'la da ara ara sahne alır; stefon harris, steve nelson ve joe locke gibi isimlerin öğreticisi; yol göstericisi olur.

    eğer bugün harris 26 yaşında en başarılı modern cazcı ödülüne sahipse; elbette nedeni hutcherson'dır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap