6 entry daha
  • bu kontratlarda ucuncu bir partinin borcunu odememe riskini (kredi riski) devralan, yani borcu sigortalayan tarafin da yukumluluklerini yerine getirememe riski vardir. yani diyelim ki bir sirketin cikardigi borc senetlerinin (tahviller, bonolar, cdo'lar) kredi riskine karsi korunmak icin bir cds kontrati satin aldiniz ve bu kontrat sayesinde o riski baska bir partiye, mesela abd'nin en buyuk sigorta sirketi aig'ye devrettiniz. ya peki aig batarsa ne olacak?

    ucuncu partinin kredi riski ile sigortalayan tarafin kredi riski arasindaki korelasyon, bu enstrumanlarin fiyatlandirilmasinda onemli bir faktordur. yani bir bakima bu kontratlarda kredi riskinin icinde kredi riski vardir (oyun icinde oyun). kredi sigortasi satan tarafin kredi riski ingilizce literaturde "counterparty default risk" diye gecer.

    abd hazinesi'nin eylul 2008'de 85 milyar dolarlik kopru kredisi verdigi ve borc yukumluluklerini garanti altina aldigi sigorta sirketi aig, cds piyasasinda yaklasik 441 milyar dolar civarinda borcun kredi riskini kendi ustune almis. bunun 58 milyar dolarlik kismi da subprime mortgagelara dayaliymis. aig'nin kendi borclarinin kredi riskine karsi cds yazip bu riskin sigortasini satanlar da cabasi. bunlar arasinda unlu yatirim sirketi pimco da varmis.

    aig'nin cds yukumluluklerini yerine getirememesi sonucunda olusabilecek domino etkisi icin:
    http://freakonomics.blogs.nytimes.com/…pheavals/?em
    http://money.cnn.com/…rtune/?postversion=2008091621

    gelecekte bu kontratlarin ticaretinin resmi bir borsada, daha seffaf bir sekilde ve denetim altinda gerceklesmesi beklenebilir. bugune kadar tezgah ustu (over the counter) calisan cds piyasasinin toplam buyuklugu su an (2008) itibariyle yaklasik 62 trilyon dolardir.
99 entry daha
hesabın var mı? giriş yap