4 entry daha
  • (d. 30 aralık 39) - (ö.13 eylül 81)

    ya da kısaca titus...
    ilk politik kariyerine britanya ve almanya'da hizmet ederek başlayan titus daha sonra babasının (vespasian) komutasındaki bir lejyona komuta etti. babasının emri ile bizzat kendisinin komuta ettiği askerlerle yahudi ayaklanmasını başarılı bir şekilde bastırdı(70). bu savaş sonunda kudüs ele geçirildi ve yağmalandı¹. 71 yılında filistin'den roma'ya döndü ve praetorian muhafız komutanı oldu. kısa süre sonra tribünlük yetkisi aldı.
    titus, suriyeli bir kadın olan berenice ile bir süredir sarayda kalıyordu. berenice onun karısı olmak istiyordu ama zamanla araları bozuldu. açıkçası halkta bu ilişkiye pek sıcak bakmıyorlardı. çünkü önlerinde geçmişte yaşanmış acı bir örnek olan antonius ile kleopatra aşkı vardı. titus onu iki kez saraydan kovdu. ikincisi babası öldükten sonraydı...
    79'da bir komployu bastırdı. babası öldükten sonra kardeşi domitian ile başbaşa kaldı. kardeşiyle arası iyi değildi, ama popülerliği kardeşine oranla daha fazlaydı. yakışıklı, kültürlü ve insan ilişkileri çok iyiydi.
    79'da vezüv yanardağının bıraktığı tahribatı onardı². flavian amfitiyatrosu³'nun inşaatını tamamladı. kolezyumun açılışı 100 günden fazla süren törenle açıldı.
    titus iki kez evlendi, ilk karısı öldü, ikinci karısından boşandı (65). bu evlilikten agusta unvanı verdiği flavia julia adında bir kız çocuğu dünyaya geldi. 41 yaşında aniden hayatını kaybetti. titus yüksek ateşten hayatını kaybetti ve ölümünden dolayı kardeşi domitian sorumlu tutuldu.

    önce gelen vespasianus (bkz: #138380370)
    sonra gelen domitianus (bkz: #138816509)

    ¹ titus'un bu zaferinin onuruna roma forumun'un girişine titus kemeri yapılmıştır.
    ² vezüv yanardağından zarar gören campania kentini onardı.
    ³ roma'da ki ünlü kolezyumun adı. adını yanında bulunan neron'un heykelinden almıştır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap