15 entry daha
  • (17 kasım 9 – 23 haziran 79)
    imparatorluk, oldukça zor bir dönemden geçiyordu. neron'un acımasızlığı, galba ve othonun çok kısa süreli yönetimleri, vittelius'un yine kötü yönetimi imparatorluğu zor durumda bırakmıştı.

    vespasian, vergi tahsildarı olan bir roma şövalyesi olan flavius sabinus'un oğluydu. 43 yılında britanya'nın işgalinde yer alan lejyon ordularının başında yer aldı. 51'de kuzey afrika'ya konsül oldu. ms 66 yılında yahudiler ayaklandılar. neron isyanı bastırması için vespasianı görevlendirdi.
    67 ve 68 yıllarında yahudilere karşı başarılı iki sefer gerçekleştirdi. ancak neron'un 68 yılında ölümü üzerine yahudi seferini yarıda kesmek zorunda kaldı. neron'dan sonra başa geçen galba'da uzun ömürlü olmadı ve aynı yıl öldürüldü. bunu yine kısa süreli otho ve vittelius yönetimleri izledi.
    vittelius zamanında da işler iyi gitmiyordu. imparator hazineyi keyfince boşaltıyor, roma'nın önde gelen adamlarına karşı cinayetler işliyordu. bu sürede vespasian kendisine taraf topladı. tuna eyaletindeki askerler kendisine destek verdiler (68).
    lejyon komutanlarından biri olan antonius primus beş lejyon ile 20 aralık'ta roma'ya girdi. vitellius öldürüldü. bu vespasian'ın yeni imparator olacağı anlamına geliyordu. vespasian 21 aralık'ta senato tarafından imparator ilan edildi. vespasian'ın titus ve domitian adında iki oğlu vardı. ve iki oğlunu da varisi olarak görüyordu.
    oğlu titus, yarım kalan yahudi ayaklanmasını başarılı bir şekilde bastırdı. vespasian ülkeyi on yıl yönetti.

    sonra gelen titus flavius vespasianus (bkz: #138765492)

    kendisinden önce gelen aulus vitellius (bkz: #138227303)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap