7 entry daha
  • (24 ekim 51 – 18 eylül 96)

    imparator vespasian'ın ikinci oğluydu. babası vespasian döneminde tam altı kez konsül oldu. vespasian öldükten sonra (79), destek bulacağını sanıyordu ama kendisinden 11 yaş büyük abisi titus imparator oldu. abisi genç bir yaşta hayatını kaybetti (13 eylül 81). domitianus'un abisinin ölümünü hızlandırmış olmasından şüphe edildi.
    yaşadığı süre boyunca abisinden nefret eden domitianus daima onun gerisinde kaldı. abisi hem ordu tarafından hem aristokrat sınıfı tarafından hem de halk tarafından seviliyordu. aristokrat sınıfı abisinin aksine kendisinden nefret ediyordu. bunun altında yatan en büyük sebep gaddar olmasıydı.
    domitian, claudius'tan (43) beri bizzat sefere çıkan ilk imparatordu. hem ingiltere'de hem de almanya'da başarılı ilerlemeler kaydetti. 84 yılında ordu'nun maaşına zam yaptı.
    senatoya kendi üstünlüğünü kabul ettirdi. kendisine"efendi" ve "tanrı" denmesini istedi. 89'da almanya'da bir isyan çıktı, isyanı kanlı bir şekilde bastırdı sonrasında bir dizi infaz emri verdi. senatörlere karşı ihanet yasasını kullanarak katliamlara girişti(93-96). yaptıkları artık terör olarak görülüyordu.
    domitian yaptıklarının bir sonucu olarak düşman edinme de gecikmedi. tacitus ve pliny gibi yakın arkadaşları da muhalif taraftaydılar. domitian yakın arkadaşlarını "stoacı" oldukları gerekçesiyle roma'dan sürmüştü. 12 eski senatörü idam ettirdi.
    domitian zalim olduğu kadar açgözlüydü. idam ettirdiği kişilerin mallarına el koydu.
    kuzeni flavius ??clemens'n 95 yılında idam ettirdi. bu bardağı taşıran son damlaydı. herkes canını tehlikede görüyordu.
    tarihler 18 eylül 96'yı gösterdiğinde çanlar artık bu imparator için çalıyordu. iki praetorian vali, bazı saray görevlileri ve karısı tarafından bir komplo sonucu öldürüldü. tahtın yeni sahibi nerva alacaktı... hiç kuşku yok ki senato, onun ölümüne oldukça sevindi. ancak askerler aynı ruh halinde değillerdi çünkü bu cinayeti kimler işlediyse cezalandırılmasını istediler.

    sonra gelen nerva (bkz: #138887765)

    önce gelen titus flavius vespasianus (bkz: #138765492)
hesabın var mı? giriş yap