5 entry daha
  • d 15 - ö 69, roma

    galba , onu 68'de aşağı almanya'nın imparatorluk valisi olarak atamıştı. almanya'daki birlikler galba ile dost değildi ve onu sevmiyorlardı. bu sayede vitellius askerleri kendi safına çekmeyi başardı. galba öldürüldükten sonra, tarihler 2 ocak 69'u gösterdiğinde askerleri onu imparator ilan ettiler. yukarı almanya'nın orduları ile ispanya, galya ve britanya valilerinin çoğu da kısa sürede ona destek verdiler. o sırada otho'da imparatorluğunu ilan etmişti. bu iki taht adayının savaşacağı anlamına geliyordu. öyle de oldu, bedriacum'da yapılan savaşı vitellius kazandı. savaşı kaybeden otho ise intihar etmeyi tercih etti.
    vitellius temmuz ayında roma'ya geldi ve senato tarafından tanındı. praetorian muhafızlarının yerine almanya'dan kendi askerlerini getirdi.
    vitellius, lüks içinde yaşamayı seven biriydi. özellikle masrafları fazlaydı. her gün üç ya da dört öğün yemek yer, hatta bu yemeklere farklı farklı insanları davet ederdi. söylentilere göre vitellius roma'ya geldiğinde kardeşi tarafından büyük bir ziyafet hazırlanmış, sadece akşam yemeği için bin balık ve yedi bin kuşun servis edildiği söylenir.
    boğazına oldukça düşkün olan bu imparator ayrıca acımasız biriydi. insanlara ölüm ve işkence cezaları vermeyi severdi. her türlü yalanlar söyleyip mahkemeye getirttiği insanların canına kıyardı, buna çocukluk arkadaşları da dahil. hatta bazılarını suyun içine kendi eliyle koyduğu zehirle öldürdüğü belirtiliyor. hatta annesi ölüm döşeğinde düştüğünde ona yemek verilmesini yasakladı.
    bu obur ve zalim hükümdar için tehlike çanları kısa sürede çalmaya başladı. henüz sekizinci ayında moesia ve pannonia'da ordular başkaldırdı. isyan edenler vespasianus'un etrafında birleşmeye başlamıştı. vespasianus, vitellius'un ordusunu yenerek roma'ya girdi. vittelius ise saklandığı yerde askerlerce yakalandı. vitellius, askerlere kendisini öldürmemelerini, hapse atmalarını istedi. ama askerler kollarını arkasından bağladılar, boynuna bir ilmik geçirdiler ve onu yarı çıplak şekilde forum'a sürüklediler. yol boyunca alay ve hakaretle karşılandı, suçlularda olduğu gibi başı saçlarından tutuldu ve hatta çenesinin altına bir kılıcın ucu yerleştirildi, böylece aşağı bakmasına izin verilmedi. bazıları onun üstüne gübre ve dışkı atıyordu, bazıları ise ona "obur" diyerek alay ediyordu. daha sonra kardeşi ve oğluyla beraber öldürüldü. kendisi antonius primus tarafından öldürüldü.

    sonra gelen vespasianus (bkz: #138380370)

    kendinden önce gelen otho (bkz: #138138912)
hesabın var mı? giriş yap