8 entry daha
  • temel olarak 1 ocak 1996'da yürürlüğe giren gümrük birliği anlaşmasına benzemektedir.
    gümrük birliği anlaşması ile birlikte türkiye'nin dış ticaretinin neredeyse yarısı avrupa birliği ülkeleri ile olmuştur. bu anlaşmanın sağlamış olduğu ticaret yaratıcı etki türkiye'nin aleyhine ve ab ülkelerinin lehine gelişmiştir. bunun sebebi, sanayi mallarında ab ülkerine karşı gümrüksüz ve kotasız oluşumuz, daha fazla sanayi malı ihraç edebilmek için büyük oranda ab ülkelerinden aldığımız ara malların ülkeye olan maliyeti, ithalat ile daha ucuza ülkeye getirilebilen tüketim, sanayi ve ara malın genel tüketimi teşvik etmesi (ki bu da gümrük birliğinin tüketim etkisine işaret etmektedir.) ve sanayi mallarının ithalatındaki büyük artıştır.

    bu arada türkiye'nin büyük oranda kobilerden oluştuğunu ve bu işletmelerin büyük çoğunluğunun uluslararası şirketlerle rekabetinin çok zorlu olduğunu belirtmeliyim. aynı zamanda da türkiye'ye uzun dönemli yabancı sermaye girişi de beklenilenin altındadır.

    fakat etkileri açısından bakarsak -henüz birşeyler söylemek için erken olsa da- türkiye'nin net ihracatı; hızlanan ithalat nedeni ile küçülme yaşamıştır.

    baltalimanı anlaşması ile karşılaştırırsak; kendi valisini kontrol edemeyen bir ülkeye karşı olan ticari dayatmalar yerine -şimdilik- yavaş yavaş üretim, isdihdam ve ihracatı eriten bir anlaşmayla karşı karşıya olduğumuz bence açıkça görülebilmektedir.

    bu sebeplerden dolayı batlalimanı antlaşması gümrük birliği anlaşmasına temelde benzemektedir.(bkz: #2932720) ab ile imzalanan gümrük birliğianlaşması olması gerektiği gibi çalışmamaktadır.(bkz: #6301236)
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap