4 entry daha
  • sanılanın aksine bir yarı otomatik şanzıman modeli/markası değil, (elektronik kontrolllü) tam otomatik şanzıman modeli/markası olarak sınıflandırılmaktadır. bunun en önemli nedeni sadece otomatik şanzımanlarda kullanılan tork konvertörü içermesidir. otomatik şanzımandan da farklı olarak viteslerin istendiği anda sürücü tarafından vites kolunu ileri geri ittirerek değiştirilmesine izin vermesidir. fakat manuel sürüş modunda olsanız dahi motoru korumak açısından belli devirlerin üstünde ve belli devirlerin altında vitesi otomatik olarak arttırıp azaltır, belli hızlarda belli viteslere geçiş izni vermez (mesela 100km/saat ile 1. vitese düşemediğiniz gibi 10 km/saat ile de 4. vitese çıkamazsınız)

    tork konvertörü olması dolayısıyla otomatik şanzımanlarda olduğu gibi manuellere oranla çok yakar, ve tam otomatiklerde olduğu gibi rampa kalkışlarda kaymaz, aksine hafifçe ilerler (yarı otomatik şanzımana sahip araçlar hillholder gibi bir koruma modu olmadığı takdirde rampalarda çok rahat kayarlar)

    otomatiklerden farklı olarak bu tip şanzımanların vitesinde genellikle kickdown* tuşu olmayıp gaz pedalına tam abanılması ile kickdown işlemi gerçekleştirilir.

    edit: uzun uzun anlatmama rağmen hala quickshift, selectshift, veya easytronic gibi yarı otomatik şanzımanlarla aynı olduğu sanılan şanzıman tipi/markasıdır.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap