2 entry daha
  • iç savaşlardan sonra yaşlanan ve yıpranan cumhuriyetten roma imparatorluğu'na geçişi sağlayan* ve imparatorluğun ilk 95 yılına hükmeden hanedan.

    augustus haricindeki bütün imparatorların bir şekilde öldürüldüğü iddia edilmektedir. caligula kesin olarak suikaste uğramış, neron da suikaste uğramamak için kendi canını almıştır. tiberius'un hakkında ise caligula tarafından zehirlendiği*, yastıkla boğularak öldürüldüğü ya da aç bırakılmak suretiyle ölüme terk edildiği* şeklinde iddialar vardır, ama bir kısım tarihçi kendisinin eceliyle ölmüş olabileceğini de iddia eder. claudius ise yine ispata muhtaç bir bilgi olsa da kuvvetle muhtemel eşi genç agrippina ve/veya evlatlığı ve varisi neron tarafından kurgulanan bir komplo sonucu zehirlenmiştir.

    augustus ve claudius dışındaki diğer imparatorların ruh hastası olduğu da pek çok kaynak tarafından doğrulanmıştır. hoş; claudius da toplum içinde gaz çıkarmanın faydalı olduğuna dair bir yasa çıkartmıştır da caligula'nın neptün'e savaş açıp ordusunu deniz kenarında kumlarla falan savaştırması, neron'un canı sıkılıp kölelerinden birini kadın gibi giydirip karısının önünde tecavüz etmesi ve hamile karısını sinir krizi geçirip döverek öldürmesi falan varken ona sıra gelmez.

    m.s. 68 senesinde neron'un ölümünü takiben roma'daki ilk nümayiş-i hümayun baş göstermiş* ve peşinden de m.s. 69 senesinde vespasianus'un princeps ilan edilmesiyle yaklaşık otuz yıl sürecek olan birinci flavius hanedanı'nın hükümdarlığı başlamıştır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap