4 entry daha
  • balance of power teorisini geliştirmek suretiyle ir daki neo-realizm akımının babası olmuştur.. devletlerin uluslararası ilişkilerde karar verici aktörler olduğunu, bu anlamda aslında devletlerin rasyonel düşünebilen birer insan olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir.. bu yüzdendir ki devletlerin iç yapılarını inceleme yoluna gitmemiş, devletin içerde olan olayların, dış politikada önemi olmadığına, dışarıya karşı devletin içerde ne kadar farklı seviyelerde ve görüşlerde muhalefet olursa olsun tek bir politika izlediğini savunmuştur... (bkz: black box theory)

    uluslararası ilişkilerin içinde bulunduğu sistemin anarşi olduğunu, devletleri kontrol eden yaptırım gücü kesin bir yapının yokluğuna bağlamıştır.. yani devlet içinde vatandaşı kontrol eden devlet yapısının bir benzeri uluslar için geçerli olmadığından, uluslararası ilişkilerde anarşi vardır demiştir..

    aynı zamanda en ideal uluslararası sistemin bipolar dünya olduğunu belirtmiş ve günümüzde içinde bulunduğumuz tek kutuplu (amerikanın tek süpergüç olduğu) sistemin eninde sonunda iki kutuplu sisteme kayacağını ve bunun da dengeleri korumak ve oluşturmak adına iyi bir gelişme olduğunu söyler... kanıt olarak da her ne kadar sürekli bir gerginlik içinde geçilse de deterrence sayesinde kutuplar arası bilfiil sıcak temasın hiç gerçekleşmediği soğuk savaş dönemini örnek gösterir...
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap