5 entry daha
  • benedict anderson'ın matbaanın bulunması ile halk dillerinin öneminin arttığını ve bunun da milliyetçiliğin doğuşunu tetiklediğini söylediği kitabı. tabii bu genelde avrupa ve batıdaki avrupa kolonileri için geçerli çoğunlukla.
    son dalga bölümünde çinhindi ülkelerinde milliyetçiliğin doğuşunda ise sömürge güçlerinin yerel halkı kendilerinden alt bir seviye indirgemelerinin etkili olduğunu söylemektedir.

    "bu noktada hollandalılar'ın cevabı çok netti: anadilleri ne olursa olsun, hiç kurtulamayacakları bir şekilde inlanders'tiler. ıngilizce "natives" (yerliler), fransızca "indigènes" gibi bu kelime de taşıdığı anlam yükünün bir parçası olarak kastedilmemiş bir paradoks barındırıyordu. diğer bütün sömürgelerde olduğu gibi bu sömürgede de söz konusu kişilerin hem daha aşağı oldukları, ama hem de "oraya ait oldukları" anlamına geliyordu (nasıl hollandalılar da, "yerlileri" olarak hollanda'ya aitseler). hollandalılar bu dili kullanmakla kendilerini üstün kılmanın yanı sıra "oraya ait olmadıklarını" da söylemiş oluyorlardı. "
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap