9 entry daha
  • savaştan daha ilginç olan, grimaud hocanın da belirttiği üzre, savaş sonrasında imzalanan barış antlaşmasıdır. bu antlaşma aslında venedik için küçük düşürücü şartları haizdir.

    velhasıl, bu karışık işi çözebilecek bir neden geliyor benim aklıma, o da şudur:

    her şeyden evvel akdeniz'de tehdit eden osmanlı'dır.
    ikinci olarak, venedik, ticaretten edindiği gelirden daha da önemli olarak, iaşesi için doğu akdeniz'e ve doğu akdeniz'in hububatına muhtaçtır.
    üçüncü olarak, venedik için önemli olan, bu söylediklerimin yanı sıra, süfer zengin (parasal anlamda diyorum) olmasına rağmen elindeki adam sayısının azlığından ötürü, herhangi bir savaşı mümkün olduğunca kısa tutabilmektir.

    bu yüzden, venedik savaşı kazanmış olsa dahi, doğu akdeniz'e giden yolların kendisine kapanmasını engellemek için şöyle yada böyle bir barışa mecburdur. sanıyorum kazanılmış bir savaşa rağmen mağlup ettikleri düşmanlarına bu denli imtiyazlar sağlayan bir antlaşma imzalaması, esasen, venedik'in doğu akdeniz'e giden yolları belli bir maliyetle açık tutması anlamına geliyordu.

    aslında bu savaşın sonunda, benim anladığım kadarıyla, her iki ülke de kaybetmiştir. savaşın asıl galiplerini biraz daha kuzey'de aramak daha mantıklı sanki...
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap