• çoban´ın biri dere kenarında koyunlarını otlatıyormuş. tam o anda, yanına
    bir cherokee jeep yanaşmış. brioni gömlek, cerruti ayakkabılar giyen,
    ray-ban gözlüklü ve ysl kravatlı bir sürücü aşağıya inmiş ve çobana sormuş.

    - eğer kaç tane koyunun olduğunu bilirsem bana onlardan bir tanesini verir misin?

    çoban bir adama birde koyunlarına bakmış,

    - tamam diye cevap vermiş. genç adam arabasını park etmiş, telefonunu
    bilgisayarına bağlamış bir nasa sitesine girmiş, gps´ini kullanarak yeri
    taramış, bir database ve logaritma ile doldurulmuş 60 excel
    tablosunu açmış ve 150 sayfalık bir rapor basmış. çobana dönmüş,
    - tam olarak 1586 adet koyunun var demiş.

    çoban
    - doğru diye cevap vermiş,
    - koyununu alabilirsin.

    genç adam koyunu almış ve jeep´inin arkasına koymuş.

    bu sefer çoban genç adama dönmüş.
    - eğer senin ne iş yaptığını bilirsem koyunumu geri verirmisin? diye sormuş.

    adam,
    - evet neden olmasın diye yanıtlamış.
    - sen dunya bankasi´nda danışmansın demiş çoban.

    adam sormuş,
    - nasıl oldu da bildin?.

    çoban
    - çok basit diye cevap vermiş.

    - buraya çağrılmadan geldin, bu bir..
    - ikincisi benim bildiğim bir şeyi bana söylemek için benden bir koyunumu
    istedin.
    - üçüncüsü yaptığın hiç bir şeyden anlamıyorsun, çünkü köpeğimi aldın.

    (bkz: batsın bu dünya bankası)
  • türkiye'nin sağlık politikasına doğrudan müdahale etmenin ötesinde bugün tartıştığımız, yaşadığımız bütün olguları doğrudan hükümetlere dikte eden kuruluş. (burada özel olarak bir akp eleştirisi görülmemelidir, ister milliyetçi olsun (mhp-dsp), ister dinci (akp-rp), ister liberal (anap-dyp), ister de sosyal demokrat (chp *) her hükümet bu diktelere boyun eğecektir. çünkü bu diktelere boyun eğemeyecek antikapitalist bakış açısı bu sayılan ideolojilerin hiçbirinde yoktur.)
    dünya bankası'nın ağustos 2000 tarihli "türkiye: sürdürülebilir büyüme için yapısal reformlar" başlıklı raporunda 1999 yılında yapılan sosyal güvenlik sistemi değişiklikleri şöyle değerlendiriliyordu: "sosyal güvenlik reformu, gönüllü özel emeklilik sistemleriyle özel sektör kapılarını açmaktadır. sosyal güvenlik reformunun kazandığı ivme, sağlık sektöründe daha geniş reformu başlatma potansiyeline sahiptir. (şimdi tartıştığımız gss budur. (bkz: #9259380) ) bunun bir parçası sonuç-kalite yönetimini kontrol edebilecek bir sağlık bakanlığı oluşturulması, bir yönü de rekabete dayalı bir hizmet piyasasından bir temel paketi satın alan ve finanse eden sosyal güvenlik sistemidir. (kamuoyunda recep tayyip erdogan dan yabanci doktor sozu diye tartışılan ve konuşmanın içinde artık devletin özel'den hizmet satın alan hale geleceğini de söyleyen konuşmada kastedilen ve yeni bir buluşmuş gibi sunulan öneri 2000 yılında dünya bankası'nın önerisidir. 2006 yılında hükümetin başının önerisi değildir. antikapitalist bir mantığı olmayan hiçbir hükümet başı da bu öneriye karşı duramaz. buna milliyetçilikle karşı çıkmaya çalışanlar ise bu karşı çıkışlarını sadece bir muhalefet aracı olarak sürdürebilirler.) üçüncüsü ise, ilave sigorta acenteleriyle yapılan anlaşmalara uygun şekilde hizmetleri satarak bu piyasada rekabet eden iyi düzenlenmiş bir özel sektördür. (ilk önce bir alıcı olarak devlet ortaya çıkarılır, sonra da sağlık satan bir özel sektör. özel sektörden sağlığı satın alan devletin bunu vatandaşına nasıl vereceği, ne pahasına vereceği sorularının yanıtı için ise (bkz: #8411793) )

    dünya bankasının bu sağlık deneyi ukrayna ve rusya'da 9000000 kişinin ölümüne sebep olmuştur. türkiye'de ise 70000000 kişi bizi izliyor..
  • bunun ankara ofisinde bir toplantıya gittim bugün. kafada nasıl büyüttüysem, sauron'un gözü gibi bir yer bekliyordum. bildiğin ofis lan. insan bir altın havuzu, ellerini ovuşturan kodamanlar, zincirlendiği yerde para sayan köleler falan görmek istiyor.
  • bülent ersoy'un inatla para yatırmak istediği banka. almıyorlar be ablacım...
  • 1951 yılında seyhan barajının yapılabilmesi için talep edilen 40 milyon $ lık krediyi sırf türkiye pamuk üretimini arttırıp dünya piyasasında amerikan pamuğuna rakip olmasın diye vermeyen banka.

    bir önceki sene buğday üretiminde dünya 4.sü olan türkiye, seyhan barajı sayesinde çukurova'da yapacağı üretimle pamukta da iddialı olmak istiyordu fakat barajın inşaası için kaynak bulunamamıştı. dönemin hazine genel müdürü burhan ulutan'ın söylediğine göre, o yıl elinde dağıtılacak 10 milyar $ olan ve bunu oraya buraya cömertçe saçan dünya bankası türkiye'nin 40 milyon $'lık kredi talebini ısrarla geri çevirmiştir.

    kredi isteğinin reddedildiğini bildiren raporu başbakan adnan menderes'e dünya bankası genel müdür yardımcısı şahsen sunmuş, adnan menderes genel müdür yardımcısını makamından kovarak göndermiştir. durum amerika ile yeni kurulmaya başlanan ilişkilerin gerilmesine yol açınca sonunda amerika başkanı truman araya girmiş, kredi 40 milyon $'dan 25 milyon $'a indirilerek truman'ın talimatıyla türkiye'ye verilmiştir.
  • birleşmiş milletler'e bağlı mali kuruluş olan dünya bankası 1944 yılının temmuz ayında, birleşmiş milletler para ve maliye konferansında alınan kararlar doğrultusunda kurulmuştur. haziran 1946 yılında ise resmen çalışmaya başlayan dünya bankası, öncelikli olarak ii. dünya savaşı sonrası imar etkinliklerini desteklemeye yönelik krediler vermesine karşın 1949 yılından itibaren ekonomik kalkınma amaçlı projelere kaydırmıştır. merkezi washington'dadır.amacı amerika'ya hizmet etmektir.
  • son iki başkanının soyadlarına bakacak olursak artık kelimenin sadece tam anlamıyla değil mecaz anlamıyla da;
    (bkz: kurtlar sofrası) *
  • yıllardır ulaşılmakta güçlük çekilen, tanıdık, ahbap çavuş ilişkileriyle edinilmeye çalışılan veri setlerinin neredeyse tamamını internet üzerinden beleş kullanıma açmış kurum.

    kimsenin kolay kolay toplayamayacağı verilere erişimi olan ve bu verileri çok uzun süredir toplayan dünya bankasının bu yaptığı, araştırmacılar için büyük kolaylık sağlayacak bir hizmettir.

    ilk defa içimden takdir etmek geldi, afferim lan! keratalar sizi.

    veri setlerine şuradan ulaşılabiliyor:
    http://data.worldbank.org/data-catalog
  • tayyipgiller çöker üstüne paranın, o para deprem için harcanmaz diyenler olarak hiç de az değil sayımız bence.
  • emperyalizmin küresel örgütlenişinin, merkezindeki bankadır.
    evrensel finans sistemi yolu ile, az gelişmiş ülkelerin kaynaklarını, hangi ekonomik alanda çalışacaklarından, yatırım plan ve programlarına değin, her noktasını kontrol eder. bu denetim o kadar çok yönlüdür ki; yardım alanın ülkenin, iç ve dış politikasını da yönlendirir.
hesabın var mı? giriş yap