• ösym yerleştirme kılavuzunda "demirci eğitim fakültesi" yerine sadece "eğitim fakültesi" yazmasından kelli, öğrencilerin "aha manisa, izmire yakın, yarım saat ne olacak" diye yazıp, manisa'dan sonra dört saat dağ yolları ile ulaşılabilen 20.000 nüfuslü (onun da 4.000'i öğrenci) şehri görünce çöktükleri ilçe. zamanında öğretmen okullarının kalkınmaya öncelikli bölgelere kurulma stratejisinden dolayı burada maalesef bir eğitim fakültesi vardır. düz sokağı yoktur. en yakın yerleşim birimi kuzeyde bir saat simav, güneyde bir saat borlu/köprübaşı'dır. kızını kayda getiren çoğu baba, daha şehri uzaktan görüp "ben seni burada okutmam kızım, seneye bir daha girersin sınava" diyerek şehre girmeden geri dönmüşlüğü vardır. birinci sınıf öğrencilerinin hepsi bir yandan çalışıp yatay geçiş yapma hayalleri kurarken, bir yandan da her gece ailesini arayıp "ben burada okuyamayacağım, lanet olsun böhüü" varyasyonlarında kontör tüketmektedirler. tabii ki hocalar tarafından ilk vizelerde bu hayaller söndürülür, çünkü demirci'de 50 hak, 51 haramdır. bir tek mecburiyet caddesi vardır, onun üzerinde de topu topu dört beş kafe vardır. her gün aynı insanı beş defa görmek, ilçenin tek ulaşım şirketi halıkent'in yolunu gözlemek, gazete okuyabilmek için sabah saat 10'u beklemek bu şehirde rutin bir iştir. ufacık ilçede 40 tane cami mevcuttur. içkili mekanların okula ve camiye 100 metre mesafede olması şartı, bu şehir merkezinde hiçbir şekilde sağlanamadığı için oturup içki içebileceğiniz hepi topu iki mekan barındırır; bunlar da öğrencilerin kolay kolay ulaşamayacakları yerlerdedir. yunan ordusu egeyi işgali sırasında demirci şehrini iki hafta boyunca aramış, bulduklarında ise iki gün kalıp şehri boşaltmışlardır.
  • manisanin bir ilçesi.. konum ve sosyal durum itibariyle manisanin güneydogu anadolu yöresi olarak nitelenir.. cbunun egitim bilimleri fakultesini izmire yakin diye tercih edenleri hayal kirikligina ugratabilir..
  • haçlı seferleri dönemlerinde avrupa'da ortamın en has playboyları olarak konjonktürün kaymağını yemiş meslek gurubudur. sahip oldukları zanaat sayesinde am üstünde önce kilit (bkz: bekaret kemeri), akabinde de fındık kırmak* suretiyle soylarını diğer hiçbir meslek grubunun muvaffak olamadığı bir başarı ölçüsünde sürdürmüşler, böylece de bugünün avrupası'nda ve amerikası'nda aşağıdaki soyad ve benzerlerinin ezici bir üstünlükle en yaygın soyadlar olmasına yol açmışlardır:

    (bkz: smith) (bkz: schmidt) (bkz: ferrari) (bkz: herrero) (bkz: ferrero)
  • uzun saçımla, kirli* sakalımla 2 yıl öğrenim gördüğüm manisa ilçesi. sayfalarca anlatacak şeyim var.
    (bkz: özet geç piç)
    izmirden gittim ben buraya. liseden mezun olalı daha 1 sene olmuştu. össye 2. girişimdi yani. 16. tercihimdi. vayamk diyip düştüm yollara. otogara gittim, biletimi aldım ve otobüse bindim. otobüs hareket etmeden muavini çağırdım.

    vayamk: kaç saate varırız?
    muavin: 4.30
    vayamk:(bkz: mavi ekran)

    rahat bi 15 dakika kendime gelememiştim.izmir manisa arası 20 dakika değil miydi a.q. muavinin dilinin sürçtüğünü düşünüyordum. kafamda çeşitli kombinasyonlar kurarak muavinin asıl söylemek istediği şeyi çözmeye çalışıyordum. ama hiç bir sonuca ulaşamadım...
    tam 4 saat 30 dakika yol gittim. giderken başka ilçelerden geçtim. salihli, turgutlu, köprübaşı, borlu gibi. borlulu hasan usta diye geçirdim içimden. güldüm.

    tanıdığım demircili insanların bazılarını sevdim. 3-5 tanesini yani. iyi insanlardı. gerisinden nefret ettim. çok yere gittim ama böyle yobazını görmedim arkadaş. adam kaldırımda yürürken beni görüp karşı kaldırıma geçiyordu. yicekmiyiz a.q. umrumda da değildi gerçi. iyisiyle, kötüsüyle 2 sene geçirdim. kötüsü baya bi fazla olsa gerek izmire döndükten yaklaşık 8 ay sonra kendime gelebildim. psikolojik olarak yani. tekrardan izmirli oldum 8 ay sonra.(bkz: kaf sin kaf)

    bana kazandırdığı şeyler de oldu tabi. tembel birisiydim oraya giderken. tembelliğimin cezasını çektiğimi düşündüm hep. çalıştım, çabaladım dereceye girdim. dikey geçis sınavını kazandım. özel bir okulu burslu olarak.

    iyiki de gitmişim. başarının verdiği zevki öğretti bana. daha da önemlisi tembelliğin cezasını.

    2 yılımı yedi ama adam da etti galiba...
  • kıraç'ın babasının derlediği maraş/göksun türküsü...rahatsız bir intro ile başlıyor, kanımca kıraç'ın sesini en güzel kullandığı türkülerden biri...

    sözleri yazmak gerekirse;

    "...
    giden ay tutulur mu
    oy demirci demirci
    bala tuz katılır mı
    çalsana aslan davulcu
    şu uzun gecelerde
    oy demirci demirci
    yalnız yatılır mı
    çalsana aslan davulcu

    şu taşı kaldırsalar
    oy demirci demirci
    yılanı öldürseler
    oy demirci demirci
    güzel seven yiğidi
    oy demirci demirci
    cennete gönderseler
    çalsana aslan davulcu

    kara taş boyanır mı
    oy demirci demirci
    öpsem yar uyanır mı
    çalsana aslan davulcu
    sen orada ben burda
    oy demirci demirci
    buna can dayanır mı
    çalsana aslan davulcu

    yolda buldum bir namlu
    oy demirci demirci
    kaşları gamlı gamlı
    çalsana aslan davuldu
    iki gerdan arası
    oy demirci demirci
    istiyor delikanlı
    çalsana aslan davulcu
    ..."
  • gidilmeyesi gorulmeyesi sehirlerdendir. ille de gidicem diyenler otobüsle gideceklerse yaklaşık 5* saatlik bir yolculuğu göz almalıdır. salihli üzerinden gidilir ve baraj gölünün etrafından kıvrım kıvrım dolanan, daracık , adeta keçinin geçtiği yere yol yapılmış gibi bir izlenim veren yoldan gidilir. kuzeyden gelecekler akhisar üzerinden gördesten geçip gelebilir. yol yine keçiyolu gibi uzun ve yıpratıcıdır. doğuda simava yakındır.
    ilginç bir coğrafyası vardır. çok az olan düz alanları değerlendirmek için halk bir tepenin* üzerinde yerleşmiştir. işbu yüzden olsa gerek şehir içinde eşyükseltide olan 2 sokağa rastlanmamıştır. yokuş inip çıkmaktan insanın imanını gevretir. en düz yer top sahasıdır.
    demirciye gitmek için tek bir sebep olabilir. ehliyet almak. eğer durum değişmedi ise bu şirin ilçemizde sürücü kursu olmadığından hala trafikten ehliyet verilmektedir ki sanmıyorum kurs açılmış olsun, çünkü trafikten ehliyet almaya gelenler ufak çaplı bir turizm geliri getirirler yöre halkına.
  • kıraç'ın kaymaklı ekmek kadayıfı gibi bir sesle yorumladığı türkü.

    "güzel seven yiğidi oy demirci demirci,cennete gönderseler..."
  • kıraç'tan başka kimsenin söylemediği türkü. sene 2019, youtube, spotify tonlarca şarkı var. ama bunu kıraç'tan başka söyleyen yok.
  • ülkemiz eğitim fakültelerinin en ücrasına ev sahipliği yapan, kampüsünden ara sıra inek bile geçen bir (b)ilim yuvalarından birinin adresi.
  • virajlı ve uçurum dolu yollardan kıvırlarak gidebileceğiniz , çam ormanları ve egenin kıvrımlı dağları eşliğinde ulaşacağınız, manisa , kütahya, balıkesir sınırlarının kavşak noktası olan şirin , buram buram anadolu kokan ilçe. validemin memleketi. bir yarımın ait olduğu topraklar. elleri nasırlı dedemin , tütün dizen nenemin , alınterleriyle ıslanan toprakların ait olduğu yer. bir başka güzel. anadoluyu, anadolu insanını özellikle dağ köylerinde, iliğinize kadar hissedebileceğiniz , karmakarışık duyguları yaşatan , istiklal harbi esnasında kaymakamının etrafında toplanan efeleri ile kanını bu toprağa veren yiğit insanların yaşadığı topraklar.
hesabın var mı? giriş yap