• vaktiyle gittiğim yer.

    bağdat caddesinde ama bostancı'ya yakın bir yerdeydi.

    buradaki konserler (o zamanlar dinleti ya da resital de denirdi) için öncede bilet alınır (çok az kişi, en fazla 30 hatırlıyorum ben, zaten fazlası da sığmazdı), o biletle girilirdi. sıcak bir ortamdı.

    bülent ortaçgil, ezginin günlüğü, erkan oğur, yeni türkü hatırladıklarımdan. mesela maria rita epik konser vermek için izmir'den gelmişti. (o yıllarda "su epik adını kullanıyordu.)

    o konserden 15 gün kadar sonra giderseniz, size (sizin de alkış ya da yaptıysanız eşlik) seslerinizi de içeren bir kaset verilirdi, biletini gösterenlere.

    kasetlerin üzerindeki fotokopiyle çoğaltılmış kartonetteki (beş altı yaşlarında -belki daha küçük?- birinin yaptığı belli) desenleri de fikret kızılok'un oğlu yapardı...

    konser arasında çay içilirdi.

    geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.
  • bülent ortaçgil - fikret kızılok, erkan oğur, jak esim - cem ikiz, ezginin günlüğü v.s. gibi birçok sanatçının** ve grubun dinletiler** sunduğu, ve dinleti kayıtlarının dinleyicilere dağıtıldığı sanat evi..
    kayıtların kapakları pek sevimlidir..hatta bir kısmı fikret kızılok' un o vakitler pek küçük olan oğlu tarafından hazırlanmıştır..
    ayrıca bazı kapaklarda
    gitar: ali
    bas: veli
    keman: 49
    davul: 50
    çaylar: şeyda kızılok

    gibi yazılar da bulunmaktadır..

    fotokopiyle çoğaltılmış bu kapaklar turnusol kağıdına batırıldığında ıslanabilme özelliğine de sahiptirler..

    ayrıca bu kapaklar..ah o kapaklar yok mu..ah ah ah..*
  • bostancı çatalçeşmesinde, bir apartmanın bahçe katındaymış. fikret kızılok'un eskiden diş hekimi muayenehanesi olarak kullandığı mekanı. mesleğini bırakıp bülent ortaçgil ile birlikte 1982'de burayı açmış. istiap haddi en fazla 25 olan minik bir konser salonu varmış. bu salondan gelip geçenlere bakalım: yeni türkü, ezginin günlüğü, grup gündoğarken, janet esim, jak esim, ismail hakkı demircioğlu, erkan oğur, neşet ruacan, aziz şenol filiz, doğan canku, yaz baltacıgil, cem ikiz, robert johnson. müzisyenlerin konserleri canlı kaydedilir; ardından çoğaltılıp herbirinin kapağına şık bir elyazısıyla şarkıların adları yazılır, dinleyicilere armağan edilirmiş. 1986'da telif kanunu çıktığı için bu tatlı uygulamayı 1989'da sona erdirmişler. çok geçmeden de kapanmış zaten çekirdek sanatevi.

    çölde bir vahaymış. yaş olarak yetiştiğim halde, habersiz olduğumdan yetişemedim bu güzelliğe.

    kurucusunun aziz anısına, günün şarkısı olsun madem: bir harmanım bu akşam.

    https://www.youtube.com/watch?v=ckoyy-i2y0s
  • burada kaydedilen albümlerin orjinalleri olmasa da cd'ye çekilmis halleri aslihan pasaji'ndaki * kasetçiden elde edilebilir. ama pazarlik etmek lazim kanaatimce. hemen atlamayin. *

    edit: gidip orda kazık yenmesine gerek olmadan internetten indirilebilinir.
  • kayıtlarından bir tanesine sahip olmakla gurur duyduğum ve sanat evi tanımını hak eden, daha sonradan fikret kızılok'un ölümünden sonraki bir söyleşide bülent ortaçgil'in kız meselesi yüzünden dağıldığını anlattığı müzik kültür yuvası.
  • erkan oğurun kaydedildiğinden haberdar olmadığı ve öğrendiğinde de serzenişle karşıladığı dinletilere ev sahipliği yapmış mekan. erkan baba ne kadar kızarsa kızsın 1983'te ruhundan dökülen müzikle tanışmak bize faydadır.
  • çıkardıkları kasetler olabilidiğince sıcaktır. bülent ortaçgilin, erkan oğurun çaldığı bandrolsüz çoğaltılmış kasetlere elle kapak yapılmış, kasetlerin üstünde ise çekirdek sanatevi ürünüdür yazmaktadır..şu anda ele geçirmek için tahminimce çok büyük şans gereken kasetlerdir..
  • bulunduğu yere metin zakoğlu2 aralık'ta çekirdek cafe theatre adında bir mekan açacakmış. twitter'da yazdıklarını aynen aktarıyorum:

    "yeni açmak üzere olduğum cafe theatre fikret kızılok'un şarkılarını kaydettiği akustik konserler verdiği çekirdek sanat evi.
    içeri girdim yeni mekanımın ve her yerde fikret kızılok potreleri,üstelik bu resimleri oğlu fikret yağmur kızılok çekmiş.çok etkiliyici andı.
    tavanda inanılmaz bir akustik tavan…özellikli bir akustik,mikrofona ihtiyaç duyulmuyor içerde…ve barın üstünde piyanosunun ön tahtası var.
    sol tarafında mekanın bir şömine,eğer baca sorun çıkarmassa şömine eşliğinde beni izlerken sıcak şarap ikram edebiliriz size..
    uzun zamandır bu kadar ruhuyla bütünleştiğim bir mekana sahip olmamıştım…"çekirdek cafe theatre'ımı " çok seveceksiniz…"
  • çekirdek sanat evi kapsamında yapılan konser kayıtlarından oluşan bütün albümler, kalan müzik arşivlerinde saklanmaktadır. sanatçıların istekleri üzerine yeniden yayınlanmamışlardır.
  • elimde "fikret kızılok - pencere önü çiçeği " (biri babamdan kalma, diğerini de berlin kreuzberg'de bi bit pazarında şans eseri gözüme çarpıp almıştım - hakkını verene birini satabilirim bu arada) ve "ismail hakkı demircioğlu - sırdaş türküsü" albümleri olduğundan, kendimi şanslı sayabilirim..
    eski kasetlerimi, deck teyple flac olarak pc'ye aktardıktan sonra, cubase yardımıyla da cızırtıları silme gibi bi hobim var + olarak da kapakları hi-re tarayıp klasörleme..
    kayıtları paylaşamam (ki iki albüm de yutupta bulunmakta) ama benim gibi booklet hastaları için kapakları paylaşmaktan zarar gelmez zannumca..

    fikret kızılok - pencere önü çiçeği [1986] (2 adet)
    ön kapak arka kapak kaset (a yüzü) kaset (b yüzü)

    ismail hakkı demircioğlu - sırdaş türküsü [1986]
    ön kapak arka kapak kaset (a yüzü) kaset (b yüzü)

    bu entry'yi girme sebebime gelince; atlas tarih dergisinin ağustos 2021 sayısında uğur biryol'un çölde vaha yaratan sanat evi çekirdek başlıklı bir makalesi vardı; paylaştıkça güzelleşen şeylerden biri olduğunu düşünerek, o sayfaları tarayıp sözlüğe katmalıydım..
    keyifli okumalar!..
    1 2 3 4 5 6 7
hesabın var mı? giriş yap