• bizans doneminde yapilan surlarin sidera adi verilen bir kapisi, 1532 depreminde catlayinca hem kapi hem semt catladikapi olarak anilir olmus.
  • evliya çelebinin anlatılarına göre eskiden dört köşeli, mucizevi bir sütunun haberci-koruyucu görevi gördüğü yer. inanış şuymuş ki bu sütunun tepesindeki tunç heykel akdenizden* gelen düşman gemilerini haber verir, gemiler yaklaşınca da, ağzından püskürttüğü ateşle onları yakıp kül edermiş.
  • istanbul'un marmara kiyisinda ,kumkapi ,ahirkapi arasindaki semt.adini yöredeki surlardan birinin uzerindeki catlak burcdan aldigi söylenir
  • son zamanlarda spor yorumcularının diline takılmış olan semt. ahmet çakar çatladıkapıspor olarak küçümseme amaçlı kullanır.
  • bizans dönemindeki buranın adı porta ferra yani demirkapıdır. rivayet odur ki, konstantin, bugünkü çemberlitaş'ı roma'daki apollon tapınağından söktürterek istanbul'a deniz deniz yoluyla getirtmiştir. sütun, iskeleden karaya çıkartıldığında yol çökmesin diye demirden bir tür geçiş yolu yapılmış buna istinaden, kapıya demirkapı adı verilmiştir. bugünkü adının nedeni ise maalesef bir deprem.

    genç theodosius'un (yani bizim attila'nın madara ettiği 2. theodosius) meşhur l'aigle palais (kartal sarayı anlamına gelir) yine çatladıkapı'dadır.

    kişisel gözleme gelirsek tarihsel olarak çatladıkapı, deniz feneri ile meşhurdur. rüzgarı psikopat bir yer çatladıkapı. kışın oranın rüzgarını yiyen bir daha iflah olmaz. hatta hafif sıklet bir insansanız direkt sizi uçurabilir. bütün suriçi boğaz sahili boyunca devam akıntı burada da aynen devam ediyor. yazın akıntıya ve hiç de hijyenik olmayan suyuna rağmen arada bir kayalıklardan denize gireni var ve insanın bir an delilik yapıp yüzesi geliyor. (gene de bulaşmadım tam bir delilik çünkü). bölge artık pek insan yaşayan bir muhit değil. fatih belediyesinin sosyal tesisleri ve nikah salonu var, o yazın ve hafta sonları bir yoğunluk yapıyor. he bir de epey eski sayılabilecek eski tren yolunun hemzemin geçitleri var.

    merak edenler için: constantiniade; ou description de constantinople ancienne et moderne s. 32., istanbul 1846.
    ihtifalci mehmed ziya bey, istanbul ve boğaziçi, ll, s.12-14, istanbul 2003.
  • “çatladıkapı ülkesi değil” söyleminden sonra hakkında biraz araştırma yaptığım istanbul semti
  • zamanla bir deyim içerisinde yerini alıp alamayacağı merak edilen tarihî bir istanbul semti.

    bilinenin aksine bu isim bir mahalleyi değil bir semti ifade eder. dolayısıyla muhtarlığı yoktur ve hiç olmamıştır.
  • "yıllardır çatladıkapı'da yaşıyorum. 19 yıl oldu. her çatışma sonrası gider bir fidan dikerdim. sahil boyuna 400 fidan diktirdim. şimdi orası benim ekmek kapım oldu. çay, kahve sattırıyorum. ama rant olarak da çok yüksek bir yerdir. hep orada oturdum, orada yaşadım." ayhan çarkın

    http://www.aksam.com.tr/…,-oldurttuler--28862h.html
  • adı gibi kendi de sevimli muhittir. cankurtaran ile yenikapı arasında yer alır, marmara denizi kıyısındadır. ama buradan baktığınızda boğaz ve karşı taraf da görülür. buradan yukarı doğru çıkarsanız küçük ayasofya camiine ulaşırsınız.
  • t. c. başbakanı'nın, belediye başkanını alenen küçümsediği semt: http://haber.gazetevatan.com/…&categoryid=4&wid=142

    başbakan ayıp etmiştir.
hesabın var mı? giriş yap