• yarın uzaydaki yaşamına son verilecek önemli uzay aracı..

    nasa, bu cuma günü cassini'nin 20 yıllık yolculuğuna kontrollü olarak son verecek..
    yaklaşık 122 bin km/h'lik hızla yarın saat 14:55 sularında satürn'e kontrollü bir biçimde düşürülecektir..
    aktardığı ve yarın halkalarla ilgili aktaracağı veriler için uzay aracına teşekkürler..

    nasa grand final
    youtube link
    umut yıldız/nasa/çarpışmanın önemli detayları
    styx/cassini
    farewell cassini!
  • düşünsenize 20 yıldır bu projedesiniz. 1 temmuz 2004 de cassini saturn'ün yörüngesine girdiğinden beri yaklaşık 13 yıldır da araçtan gelen resimleri, verileri işliyor ona komutlar gönderiyor kararlar alıyorsunuz.

    bizim gibi en köklü bilimsel projesi bir kaç yıl olan üçüncü dünya ülkeleri için hayal ötesi. adamların 20 sene önce yapıp satürn'e gönderip 13 yıl araştırmak için kullandıkları sondayı bugün yapamayız .

    ha imam hatip mi. onu yaparız.
  • 30kg plutonyum-238 tasiyan uzay araci. cevreciler bir aksilik olur da bu madde atmosfere dagilirsa diye yaygara koparmislardi baya bi. nibiru/marduk efsanesini ciddiye alanlar da simdi cassini'nin bu kadar yuklu miktarda radyoaktif madde tasimasinin bir sebebi oldugunu iddia etmekteler. yaklasacak gezegeni (nibiru/marduk/planet x/...) yorungesinden cikarip patlatmakta kullanilacakmis sozde. bu teoriyi ortaya atanlar ya cassini'nin plutonyumu yakit olarak kullandigini bilmiyolarlar ya da gozardi etmek islerine geliyor.
  • 19 yıllık yolculuğunun ardından 15 eylül 2017 saat 11:55:39'da x band iletişimini, 11:55:46'da s band iletişimini keserek saturnün içinde yok olmuş probe. (zamanlar utc)

    satürn yörüngesinde topladığı veriler sayesinde titan'daki metan denizlerinden, enceladus'daki okyanustan haberdar olduk.

    cassini görevi bilim tarihimizdeki kilometre taşlarından birisi oldu.

    peki cassini bu önemli görevini sonlandırırken ülkemizin gündemi ne oldu?

    teog'un kaldırılması lazım
    izdivaç yerine cinayet programlarının çıkması
    osmanlı ocakları'nın laiklik standına saldırması
  • bu araç tarafından çekilen ilginç resimler de bulunmaktadır. mesela satürn'ün halkaları arasında dalgalı bir yörünge izleyen bir uydu. 16 dakika içinde çekilmiş 12 resimden oluşan bir görüntü de yayınlamış nasa'sa çalışan abilerimiz.

    http://photojournal.jpl.nasa.gov/…owse/pia06238.gif

    ...
    cassini's celestial sleuthing has paid off with a series of images which confirmed earlier suspicions that a small moon was orbiting within the narrow keeler gap within saturn’s rings.
    ...
    the movie sequence, which consists of 12 images taken over 16 minutes while cassini gazed down upon the sunlit side of the a ring, shows a tiny moon orbiting in the center of the keeler gap, churning up waves in the gap edges as it goes. the pattern of waves travels with the moon in its orbit.
  • ölümüyle gözlerimi doldurmuştur. abi böyle güzel ölüm olabilir mi ya? encladus ve titan'da yaşam olabilme ihtimaline ve muhtemelen mikrobik seviyelerde olan o yaşama zarar verebilme ihtimaline karşı bir intihar göreviyle yok ediliyor. şu güzelliğe bakar mısınız? insanoğlu sen bu kadar iyi miydin, bu kadar güzel miydin? dünyada bunu düşünebilen insanlar da var, hemen onların yanında afrika'ya safari düzenleyip encladus'taki varsayımsal yaşamdan kat kat üstün kat kat güzel yaratıkları son model otomatik silahlarla gözünü kırpmadan öldüren götlekler de var.

    ne bileyim ne diyeyim? allahım kusuruma bakma da yani bi acayip bir şey yaratmışsın.

    son olarak, dünyayı nasa yönetse ya...
  • navigasyon manevralari icin yeterli yakitinin kalmamasi sebebiyle gorevi sonlandirilacak olan uzay araci. son bir kac gundur uydularda son incelemelerinde bulunup, son goruntulerini cekiyor. aciklamaya gore yakitin tamamen bitmesi 2017'yi bulacak ve bu tarihe kadar grand finale adi verilen son bir misyon yurutecek:

    - saturn'un en ic halkasiyla, gezegenin dis yorungesi arasindaki bir guzergahta 22 gidis-donus yaparak, yuzeydeki gayzerlerden yuzey altinda okyanuslar oldugu tahmin edilen enceladus uydusunu inceleyecek,

    - yine bu guzergahta, saturn'un yercekimi ve manyetik alanlar haritasini cikararak gezegenin ic katmanlarini kesfedip donus hizini olcecek, bu sayede halkalarinda ne kadar materyal oldugunu ve bunlarin kokenlerini aciga cikaracak,

    - aracin partikul dedektorleri buzlu halka ornekleri toplayarak saturn'un manyetik alanlari yoluyla atmosfere aktaracak, halkalarin ve bulutlarin simdiye kadarki en yakin goruntuleri cekilecek.

    22. ve son donusunde de gezegenin atmosferine dalip duserek 20 yillik gorevini tamamlamis olacak.

    detaylar icin:

    http://saturn.jpl.nasa.gov/…nale_fact_sheet_508.pdf

    nasa's eyes: http://eyes.nasa.gov/

    (linkleri acabilmek icin dns degistirmek zorunda kaldim. basli basina bir ayip, insan gercekten hayret ediyor)

    ...

    cassini'nin vedasi gercekten uzucu, bir dostunu kaybetmis hissine kapiliyor insan. elveda saturn.
  • voyager-1 uydusundan sonra bize bir (bkz: pale blue dot) fotoğrafı daha çekmiştir, blue da değil ama olsun. satürn halkaları arasından parlayan küçük beyaz bir nokta. uzaklık olarak yaklaşık 1/4'ü kadar mesafeden çekilmiş. voyager-1 6 milyar kilometreden almış zamanında.

    ilgili haber
    bu da foto

    yok mudur carl sagan gibi bir babayiğit, şu fotoya 2-3 güzel söz iliştirecek olan?
  • 2004 yılında satürn sistemine ulaşan cassini misyonu iki kez uzatıldı ve nihayet bu hafta roket iticilerinin sonunu tüketecek. peki bu görev insanlığa neler öğretti?

    görev süresince cassini bir satürn yılının (yaklaşık olarak) yarısına tanık oldu. satürn'ün bir yılı yaklaşık 30 dünya yılına eşittir. cassini sisteme ulaştığında, satürn'ün kuzey yarımküresi kıştan çıkıyordu. satürn'ün mevsimlerinin her biri yaklaşık yedi dünya yılına eşit ve cassini misyon bitmeden önce kuzey yarımkürede yaza da tanıklık etti.

    yıllar boyunca cassini, satürn'ün uyduları, güneş sisteminin ve gezegen oluşumunun geçmişi ve hatta yaşamın varolabileceği güneş sistemindeki diğer yerlerdeki - karmaşıklığı - satürn'ün yüzükleri ve işleyişi hakkında yeni bir bakış açısı ortaya koydu. cassini, görünür bir ışık kamerası kullanarak 450.000 resim topladı.
    cassini sisteme ulaştığında, gezegeni 9 ay çevreleyen dev bir fırtınaya tanık oldu. yüzüklerde 3 boyutlu yapılar olduğunu öğrenildi. titan'ın, sıvı etan ve metandan oluşan göl ve denizlere sahip olmakla birlikte , kimyasal yağmurlara sahip bir atmosferi olduğu ve bu sayede benzersiz bir kimyasal ortam ile hayat bulundurabileceği öğrenildi.

    nasa bilim misyon direktör yardımcısı thomas zurbuchen, "cassini düşüncelerimizi pek çok yönden değiştirdi, ancak özellikle güneş sistemindeki şaşırtıcı yerlerde yaşamın potansiyel olarak bir dayanak noktası olabileceğini" söyledi.

    nasa'ya göre, cassini'nin keşfi ile ilginç olan bilim adamları, gelecekte "uzay aracının titan metan denizlerinde sürüklenmesine ve enceladus sürünün üzerinden uçarak biyolojinin işaretleri için numuneleri toplamak ve analiz etmeye" yönelik konseptler sundular.

    kaynak
  • ağlamıyorum, gözüme bir şey kaçtı: https://saturn.jpl.nasa.gov/…nd-finale-orbit-guide/
hesabın var mı? giriş yap