• fransız devriminin başlamasına neden olan ekmek türüdür.
    kraliçe marrie antoinette'in meşhur "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler." sözünde geçen "pasta" bildiğimiz pasta değil brioche'tur aslında. küçükken ilkokulda düşünürdüm ulan bu kraliçeyi ne iyi yapmışlar öldürmekle, kadında hiç vicdan yok ettiği lafa bak diye. brioche'un da normal ekmeklere göre pahalı olduğunu düşünürsen yine kadının salaklığına diyecek yok ama kremalı pastaya göre daha mutevazı birşey en azından. entry'mi noktalamadan son zamanlarda tarihçilerin aslında bu sözün marrie antoinette'in ağzından çıkmadığını, dönemin gazetecilerinin halkı daha fazla gaza getirmek için böyle bir şey uydurduklarını öne sürdüklerini belirtmek isterim*.
  • dünyanın en lezzetli ekmeği olur kendileri diyerek tanım yaptıktan sonra biraz detaylı bilgi vermek isterim. içerinde fazla miktarda yumurta ve tereyağı içerdiğinden zengin ekmeğidir. hatta buna ekmek demeye dilimiz varmaz, utanırız. bir nevi pastadır bizim için. zahmetlidir. fransa kraliçesi marrie antoinette ekmeklerin tatsız tutsuz olduğundan şikayet eder. onu memnun edebilmek için o kıtlıkta hatrı sayılır miktarda tereyağı ve çokça yumurtayla bu tarif çıkıverir ortaya. kraliçe bayılır. halk fakirlikten ekmek bile bulamazken 'ay nasıl oluyor ayol, ekmek bulamazlarsa pasta yesinler cınım!' der. pasta derken işte bu ekmeği kastetmiştir. çeviri hatası yoktur. sözü budur. çünkü bu arkadaş bir ekmek olamayacak kadar pofuduk, ekmek olamayacak kadar lezzetli, ekmek olamayacak kadar pastadır !
  • (bkz: ukte dolduruyorum)
    bol yumurtalı ve tereyagli biraz sütlü ve mayalı hamurdan yapılan fransız ekmeksi gıdası.
  • italya'da yapılan versiyonu için ciddi ciddi italya'ya yerleşmeyi düşündüğüm unlu mamul. aşırı tatlı değil, çikolata veya yağ bombardımanı değil, sabah kahvaltısı için ideal.

    not: türk usulü peynir-zeytin-domates vb. muhteviyatlı kahvaltıyı sevmiyorum. her zaman olmasa da oldukça sık olarak başımın ağrımasına ve midemin yanmasına sebep oluyor. migrenle alakası olabilir sanıyorum.
  • selanik örgüye ecnebilerin verdiği isim. görsel

    seneler önce annem bana öğretmeye çalışmıştı ama öğrenememiş ve sorunun bende olduğunu düşünmüştüm, seneler içerisinde annemin kimseye bir şey öğretemediğini anladım ve sorunun annemin formasyonunda olduğuna kanaat getirdim. "youtube" denen şeyin bu süre zarfında keşfedilip gelişmesiyse benim için büyük bir avantaj oldu, örgünün yanısıra yemek yapma konusunda da bana büyük katkı sağladı.

    bizde "işkembe örgü" denen örgü modeline de ecnebiler honeycomb brioche diyorlarmış, annem bunu da bana öğretmeye çalışmıştı ama...

    iki farklı renk ip kullanılarak yapılan örgülerine pinterest'te sık sık denk geliyordum, 1 2, bu iki renk ipli örneğini yeni moda "cake" dedikleri rengi açıktan koyuya ya da koyudan açığa doğru giden iplerle de güzel modeller ortaya çıkaracağını düşünüyorum, güzel bir cake ip bulursam denemeyi de istiyorum, bakalım.görsel
  • dün can sıkıntısından evde ilk defa yaptığım ekmek. yalnızlık başına vurur da yapacak şeyler uydurursun ya kendine bir süre sonra. öyle bir anda aklıma evde hamburger yapmak geldi, derken "ekmeği de neden kendim yapmıyorum ki?" diye gayet gereksiz bir özgüven patlaması yaşadım ve hamburgere en çok yakıştırdığım brioche'ta karar kıldım. zaten bayram tatili, herkes istanbulu terketmiş, evdekiler de memlekette olunca biroche yapmak için bütün şartlar oluşmuş gibi geldi birden. tavsiyem şu ki eğer stand mikseriniz yoksa hiç bulaşmayın. o cıvık hamurla uzun süre uğraşmak, gluteni açığa çıkarmak biraz sabır istiyor. yoğurması, mayalanması, şekil vermesi vs. temiz 3 saatimi aldı ama sonuca değdi bence. dışı sert, içi yumuşacık ve hafif tatlı ilk denemeye göre gayet güzel oldular. şunların tatlışlığına bakın hele*
  • italya'da poğaçanın muadili olarak satılan mamul. ancak poğaçadan farklı olarak, içindeki katkı maddeleri marmelat, çikolata gibi tatlı katkılardır. kahvaltıda tuzlu birşeyler yemeye alışkın birisi için bir süre sonra bu durum bayağı bir kabus halini alabilir.
  • akmerkez makro'nun fırın bölümünde (in bakery) bulunabilir. aynı yerde satılan diğer fransız ekmeklerine ise belli bir mesafeyle (en azından tazelik bakımından) yaklaşmakta sonsuz yarar vardır.
    bu arada kruvasanla tek alakası, ikisinin de fransız oluşuyla sınırlıdır.
  • 325 gram un, 3 yumurta, 40 gram sut, 40 gram seker, 8 gram tuz, 8 gram maya ve 105 gram tereyag. yag haric butun malzemeleri karistiriyor ve yoguruyoruz. yagi da cay kasigiyla araliklarla kati haldeyken yogurma sirasinda karisima ekliyoruz. yagi bitirince kabi hafifce kapatip yarim saat dinlenmeye aliyoruz. daha sonra dileginize gore 4-24 saat arasi buzdolabinda bekletiyoruz. dolapta bekletme sonucu hamurla calismak kolay olacak. dolaptan aldigimiz hamuru 12 parcaya ayirip hafifce unladigimuz yuzeyde kucuk toplar haline getiriyoruz ve 20 dakika oda sicakliginda bekletiyoruz. brioche icin ozel kalibiniz yoksa muffin kalibini da kullanabilirsiniz. hamur parcalarini kaba yerlestirip bir 30 dakika daha bekliyoruz. baska bir kaba yumurta kirip fircayla hamurlarin ustunue surup daha onceden isittigimiz 190 derece firinda 12 dakika pisiriyoruz. brioche hazir.
hesabın var mı? giriş yap