hesabın var mı? giriş yap

  • black mirror'ın 3. sezon 2. bölümünün ismidir.

    kurt russell’ın oğu wyatt russell ve hannah john kamen‘in başrolde yer aldığı sezonu ikinci bölümü “platest”in senaryosu charlie brooker tarafından yazılmıştır. dan trachtenberg’in yönetmenlik koltuğunda oturduğu bölüm, arttırılmış gerçeklik teknolojisinin gelecekte alabileceği boyut ve bunun sonuçları üzerine kurulu.

    evden habersiz bir şekilde çıkan ve dünyanın çeşitli yerlerini gezen cooper, gittiği yerlerde hayatın tadını çıkaran ve parası bittiğinde ise geçici işlerde çalışarak yolculuğuna devam eden bir gezgindir. teknolojiyle arası bir hayli iyi olan ve kısa süreli işlerini sanal ortamdan bulan maceraperest ruhlu karakterimiz londra’dayken yine aynı sorunla karşılaşır ve büyük bir oyun firmasının piyasaya sürmeden önce insanlar üzerinde test edilmesini amaçladığı bir oyunda kobay olmayı kabul eder.

    bir anda kendini gereğinden fazla “arttırılmış” bir gerçekliğin hakim olduğu oyunun içinde bulan cooper, kendi iç dünyası ve bilinçaltından beslenerek korku öğeleri yaratan, oynayan insanın sınırlarını zorlayacak korku gelirim türündeki oyuna ne kadar süre tahammül edebilecektir?

    günümüzde dahi oyun sektöründe büyük bir hızla yer etmeye başlayan sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerini düşündüğümüzde, dizide karşımıza çıkan böylesine korkutucu olayları ilerleyen zamanlarda görmemiz işten bile değil. ınceptionvari bir finale sahip olan playtest’in zaten en vurucu kısmı da son bölümünde yer alıyor.

    ayrıca bölümün bir sahnesinde 2. sezon 2. bölüm “white bear”a ufak bir gönderme yapmayı da ihmal etmemiş brooker. buna ek olarak, edgar allan poe’nun “kuzgun”unu görmek de güzel bir olay olarak hafızalarımızda kalıyor.

  • sitesi türk istilasına uğramış. forumdan bir diyalog:
    - why do you write turkish in the english subforum?
    it's rude and it's getting out of control
    +beğenmiyosan çık git lan terket ülkeyi

  • - muz(opsiyonel), armut, süt ve tarçınlısı tam bir serin yaz akşamı içeceği. az şekerli ve hafif.

    - muz, nutella ve süt katarak, üstüne bolca fındık serperek yaptığınızsa tam bir kış içeceği. yoğun ve tatlı.

    - yumuşak bir geçiş tadı için şeftali, süt ve vanilin tavsiyemdir.

    - liçi, armut, taze nane yaprağı, yemiş familyasından taze yemiş(dut, frenk üzümü, vs olabilir) ve buz ile yaparsanız mükemmel bir plaj kokteyli çıkar karşınıza.

    - elma, karpuz ve maracuja yani tutku meyvesi kombinasyonuyla süper bir entel içeceği elde edersiniz. özellikle yoga sonrası elektrolit dengesini sağlamak için tavsiye edilir.(son cümleyi uydurdum).

    - portakal**, ananas, ıspanak, armut, üzüm ve kırmızı paprika ile cihangir elitleri arasına karışabilirsiniz. c vitamini ile cildiniz her daim taze kalır.

    - yaban mersini, elma ve taze nane yaprağından olanı ise kadıköylülere armağan ediyorum. farklı ve tazeleyici.

    - yıldız anasonu, elma, buz ve ahududulu olan ise rakıya aşık ancak sevip de kavuşamayanlara gelsin. karaciğer yetmezliği ve safra kesesi hastalarında yıldız anason sindirim uyarıcısı amacıyla kullanılır.

    - çilek, elma, fesleğen ve kırmızı karabiber tanelisi baharın deli havasında grip olana ıhlamur niyetine verilebilir.

    - zencefil, elma, kivi, kereviz sapı, roka(ya da kuzukulağı) ile vitamin bombası yaratıp, kışın turp gibi gezebilirsiniz.

    - elma, havuç, kişniş, nar ile bolca a vitamini ve anti-oksidan alıp, her daim genç ve güzel kalabilirsiniz.

    .....

    görüldüğü gibi süt olmayan tariflerde genelde elma var. elmalar tatlı, sulu ve sevimli meyvelerdir. kendilerini içecek içinde görgüsüz gibi tadı ve kokusuyla belli etmez ama tamamen de gizlenmezler. kendileriyle barışık olmak önemli.
    hangi meyveden ne kadar kullanacağınız size kalmış bir şey; ancak, ben bir porsiyonda en az 3 elma olması kanaatindeyim.

    süt yerine badem sütü kullanılırsa da olur, daha aromatik ama daha hafif bir tat katar.
    bazen süt yanında yoğurt da kullandım. fena olmuyor ama tarif verebilecek kadar güvenmiyorum.

    elmayı değil ama nedense armudu soymayı seviyorum(ağız tadı) ancak özellikle güçlü bir sıkıcınız yoksa meyveleri soymanız daha hoş olur. kabuklar bazısını küçücük de kalsalar rahatsız edebiliyor. kimisi de tanecikli seviyor. tercih sizin. zamanla zevkleriniz oturacaktır zaten.
    hemen her tarif içine bourbon vanilin koyabilirsiniz.
    gene yaz dönemi koyacağınız bir top vanilyalı dondurma çok güzel tatlar yaratıyor. hatta kışın bile koymanızı tavsiye ediyorum :)

    yukarıdaki tarifleri, kendi kafama göre değiştirerek ya da sil baştan kendim uydurarak hazırladım. emeğe saygı lütfen. bu yolda ne meyveler, ne sebzeler heba oldu.

    edit: yıldız anasonu nasıl kullanıyorum? yıldız anason dediğimiz şey çubuk tarçın gibi sert bir baharat. dolayısıyla onu smoothie blenderında kırmak yerine, en son aşamada küçük bir parçasını doğrudan bardağa atarak kullanıyorum. içilmiyor, yutulmuyor. sadece bardakta kalıyor ve tat veriyor.