hesabın var mı? giriş yap

  • her akşam 123 (a/p) otobüslerinde yaşanan kopru yolcusu binmesin olayı yine yaşanır. yaşlı bi amca köprüde inmek ister şöför durmaz, durağı geçip amcayı indirir. herkes adama kızar adam bağara çağıra iner. indikten sonra otobüsteki biri
    - bunlar yüzünden uzaya gidemiyoruz

  • 12.04.2022 tarihinde gaziantep ili şehitkamil ilçesi anneler parkı mevkisinde 17 yaşında ehliyetsiz sürücünün dersaneden çıkan iki genç kıza yüksek hızda çarpmasıyla kızlarımızdan birisi olay yerinde hayatını kaybetti. diğer kızımız ise halen yoğun bakımda tedavi altındadır.

    yine gaziantep'te mehmet kaplan olayında olduğu gibi (bkz: 34 bay 376 cinayeti) ailenin yüksek nüfuzundan dolayı henüz yerel gazeteler dışında ulusal basına yayılmadı.

    amcası ak parti'den eski milletvekili ve şu an ilçe belediye başkanı, babası aynı ilçenin ticaret odası başkanı olarak görev yapmaktadır.

    ilgili yerel gazete haberi

  • magnezyum vücudumuzda en çok bulunan dördüncü mineraldir. adenozin trifosfat (atp) metabolizması için çok önemli ve 300'den fazla enzimatik reaksiyon için bir kofaktör olarak görev yapmaktadır. magnezyum, dna ve rna sentezi, üreme ve protein sentezi için gereklidir. ayrıca magnezyum, kas kasılması, kan basıncı, insülin metabolizması, kalp uyarılabilirliği, sinir iletimi ve nöromüsküler iletimin düzenlenmesi için gereklidir.

    magnezyumun %50 ila %60 arası kemiklerde ve geri kalanın çoğu yumuşak dokularda bulunmaktadır. toplam magnezyumun %1'den azı kan serumunda bulunmaktadır.

    magnezyum değerlerimize kan tahlillerimizde bakarken aslında bu sonuçların çok doğru olduğunu düşünmeden şüphe ile yaklaşmak gerekmektedir.magnezyum durumunu değerlendirmek zordur çünkü çoğu magnezyum hücre içinde veya kemikte bulunmaktadır. magnezyum durumunu değerlendirmek için serum seviyelerinin toplam vücut magnezyum seviyeleri veya belirli dokulardaki konsantrasyonlar ile serum magnezyum konsantrasyonunun ölçülmesi gerekmektedir. magnezyum durumunu değerlendirmek için diğer yöntemler arasında eritrositler, tükürük ve idrardaki magnezyum konsantrasyonlarının ölçülmesi; kan, plazma veya serumdaki iyonize magnezyum konsantrasyonlarının ölçülmesi; ve bir magnezyum yükleme testi yapılmalıdır. hiçbir tek yöntem tatmin edici olarak kabul edilmemektedir.

    magnezyum eksikliği yaratan faktörler:
    -asitli içecek tüketimi: tüketilen asitli içeceklerin (özellikle kola) içerisindeki fosfat magnezyumu bağlamaktadır. bu durum yemeğin içerisindeki değerli magnezyumun emilmeden atılmasına sebep olmaktadır. makale

    -aşırı şeker tüketimi: işlenmiş ve şekerli besinler böbreklerden magnezyum atılımını hızlandırmaktadır. bu durum toplumun büyük kısmının magnezyum eksikliği yaşamasının ana sebebi olarak görülmektedir.

    -kalsiyum supplementi kullanmak: kemiklerimizi korumak için kalsiyum içerikli bir supplement kullanırken daha dikkatli olmalıyız. eğer kalsiyum supplementini magnezyum olmadan alırsak ciddi bir magnezyum eksikliği oluşumuna neden olabiliriz. makale

    -ilaç kullanımı: bazı ilaçlar magnezyum atılımını, emilimini ve kullanımını azaltabilmektedir. özellikle;
    antibiyotikler (tetrasiklin grubundakiler).
    kortikosteroid.
    diüretik.
    antiasid ve ppi. (özellikle mide ilaçlarının kullanımı ciddi magnezyum eksikliği yaratmaktadır. çünkü besinler yeterince sindirilmemekte ve emilememektedir. )

    -ileri yaş: magnezyum eksikliğinin kontrol edemeyeceğimiz tek mekanizması yaş ilerlemesidir maalesef. çünkü yaşlanan beden yeniden yapım ve reaksiyonların devamı için daha fazla magnezyuma ihtiyaç duymaktadır ancak bu karşılanamadığı durumlarda eksiklik ortaya çıkmaktadır.

    magnezyum eksikliğinin ortaya çıkardığı hastalıklar ve tedavi şekli:
    -kalp damar hastalıkları: magnezyum damar içerisindeki düz kasların rahatlamasına ve tansiyonun düşmesine yardımcı olmaktadır. bu durum kalp damar hastalığı riskinin azalmasını sağlamaktadır.

    -baş ağrıları: magnezyum özellikle kronik baş ağrılarında çok etkili bir çözümdür.

    -kemik erimesi: magnezyum d vitamini ve kalsiyum gibi kemik yapılımını aktive eden önemli aktörlerin işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olmaktadır. dolayısıyla magnezyum kemik sağlığını geliştirmek için oldukça önemli bir yer özelliğe sahiptir.

    -fibromiyalji: kronik kas ağrılarına çok benzeyen ve henüz net bir tedavisi olmayan fibromiyalji hastalığında magnezyum takviyesi ağrıların rahatılmasına büyük ölçüde destek sağlamaktadır.

    günlük beslenmemize magnezyum açısından zengin besinleri dahil ederek takviye alımından büyük ölçüde kurtulabiliriz. magnezyum için tavsiye edilen günlük alım (rda) 200-400 mg arasındadır. (bu miktar cinsiyete, yaşa ve diğer faktörlere göre değişmektedir. görsel

    en çok magnezyum içeren kaynaklar, ıspanak. badem, kabak çekirdeği, kemik suyu, avokadodur.

    magnezyum emilim problemi yaşıyor ve doğru beslenemiyor isek takviye alımına ihtiyacımız olacaktır. birçok farklı formda magnezyum takviyesi vardır. bunları uzman bir doktora danışmadan almamaya lütfen özen gösterelim. her ne kadar eksiklik bir problem olsa da magnezyum fazlalığı çok daha büyük sorunlar yaratabilmektedir.

    -magnezyum glisinat: en popüler magnezyum takviyesidir. kapsül olarak alındığında beden tarafından hızlı bir şekilde, yüksek miktarlarda emilebilmektedir. genel magnezyum seviyelerinin yükselmesini sağlarken bağlı olduğu glisin aminoasidi, bedeni ve zihni rahatlatmaktadır. araştırmalara göre, daha iyi bir uyku uyunmasını kolaylaştırırken, uykusuzluk hastalığı tedavisinde kullanılabilmektedir. bu konu üzerinde yapılan diğer araştırmalar ise magnezyum glisinatın gün içerisinde yaşanılan yorgunluğu hafiflettiğini ve hafızayı güçlendirdiğini göstermektedir. araştırma

    -magnezyum klorür: bu takviye optimal mineral seviyelerini tutmakta zorlanan veya beslenmesinden yeterince magnezyum almayan kişiler için önerilmektedir. sprey veya damla formatında satılan, yağımsı hissiyata sahip magnezyum klorür ise cilt üzerine uygulanarak kullanılmaktadır. topikal cilt problemleri; akne, egzema, dermatitin tedavisinde yardımcı olmaktadır.

    -magnezyum l-treonat: bazı maddelerin kandan beyin ve omurilik sıvısına geçişini önleyen kan beyin bariyerini doğal olarak aşabilen magnezyum l-treonat, beden tarafından kolayca emilmekte ve hızlı etki göstermektedir. yapılan sınırlı sayıdaki araştırmalar bu takviyenin, hafızayı güçlendirdiğini, yaşlanmaya bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlattığını ve öğrenmeyi kolaylaştırdığını göstermektedir. araştırma

    -magnezyum laktat : doktor gözetiminde kullanılması önem taşıyan bu takviye, genel seviyeleri çok düşük kişilerde tedavi amaçlı olarak, yüksek dozlarda kullanılmakradır. aynı zamanda bir tür gıda takviyesi olarak kullanılan magnezyum laktat, mide asidine bağlı problemleri hafifletmektedir.

    -magnezyum malat: magnezyumun hücrelerin enerji üretimini destekleyen malik asite bağlı formda satıldığı bir takviye çeşididir. gün içinde enerji seviyelerin yükselmesine yardımcı olmaktadır. beden tarafından daha kolay sindirilebilen ve uzun süre korunabilen takviye aynı zamanda fibromiyalji ve kas problemlerine de yardımcı olduğu gözlenmiştir. araştırma

    -magnezyum oksit: kalın bağırsak hareketini destekleyen magnezyum oksit bu konuda özel olarak rahatsızlığı bulunan kişiler için önerilmektedir.. kullanım dozunu doğru ve az miktarlarda ayarlamanın önem taşıdığı bu takviyenin büyük bir kısmı beden tarafından atıldığı için genel magnezyum seviyelerini yükseltmemektedir.

    -magnezyum orotat: atletik performansı arttırdığı için kullanılan magnezyum orotatın bu etkileri bilimsel olarak desteklenebilmiş değil. bu nedenle yüksek fiyatına rağmen diğer formlarına oranla çok fayda sağlamadığı için takviye olarak birçok kişiye önerilmemektedir. ancak kalp ve kan damarı dokularındaki enerji üretimini artırarak kalp sağlığını artırdığı yapılan araştırmada ortaya çıkmıştır.

    -magnezyum sitrat: sakinleştirici, kasları gevşetici ve bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etkilere sahip magnezyum sitrat birçok narenciye meyvesinin içinde doğal olarak bulunmaktadır. genel magnezyum seviyeleri çok düşük olan kişilerin tedavisinde kullanılan bu takviye aynı zamanda gece yatmadan önce alındığında daha iyi bir uykuya destek vermektedir.

    -magnezyum sülfat: en sık kullanılan magnezyum formu olan magnezyum sülfat takviye olarak satıldığı gibi yüzde 100 saf kaynağı olduğu epsom tuzu biçiminde de bulunabilmektedir. kasları rahatlatmak, gözeneklerden toksinlerin atılmasını kolaylaştırmak için kullanılabilmktedir. magnezyum yeterince emilmese de rahatlatıcı etkilerinden faydalanılabilmektedir.

    -magnezyum taurat: magnezyum taurat bağlı olduğu taurin aminoasidi sayesinde tek başına magnezyum alınmasından daha etkili bir şekilde kan şekerini ve tansiyonu düzenlemektedir. yapılan küçük çaplı araştırmalarda takviyenin, diyabet hastalarının h1c seviyelerini düzenlediğini ve insülin direnci tedavisinde yardımcı olduğu ortaya koyulmaktadır. araştırma

  • sene 2019...askerden geleli neredeyse bir sene olmuş. net bir şekilde hayatımın en kötü gününü yaşıyorum.
    neredeyse 1 senedir işsizim, önceki akşam 6 senelik kız arkadaşımdan ayrılmışım, yalnız yaşıyorum zaten memlekete dönsem babam kapıdan içeri koymaz, gidecek yerim yok, kiralar faturalar birikmiş, o da yetmezmiş gibi aynı günün sabahı kyk borcum dolayısıyla hesabıma e-bloke konmuş 3-5 gün yetecek az buz bir param da bankada kalmış.
    doktora bittikten sonra askere gittim geldiğimde iş bulamayınca bir arkadaşın çalıştığı otoparkta fiş kesip sonrasında bir maketin el broşürlerini dağıtıyorum ama nasıl bir talihse bu işler bile çok görülmüş olacak ki bana birkaç gün öncesinde bu iki işten de "gelme" diye haber almışım. babam bana küsmüş "madem işsiz kalacaktın ne diye senelerce yüksek lisansıdır doktorasıdır koşturdun durdun" diyip duruyor. annem "utandığımdan konu komşu seni sorunca kendi işini yapıyor diyorum" demiş. girdiğim bir iki tane iş görüşmesinden haber yok kaç aydır, cepte para yok, gittiğim tüm kapılar yüzüme kapanmış, ortamlarda dalga konusu olmuşum resmen. üstüne gelen ayrılık, haciz şoku falan derken mental olarak çökmüş değil resmen enkaz altında kalmışım.
    öyle bir psikolojide bilen bilir duvarlar insanın üstüne üstüne gelir. çıktım evden haliyle, evinsiz evinsiz gezerken bir esnaf bir arkadaşın dükkana girdim. biraz sohbet muhabbet tabi çocuk biliyor halimi yakın arkadaşım (hoş o da batık işleri çok kötü ama) yalandan rencide olmayayım diye "hatırlar mısın fi tarihinde sana şu kadar borcum vardı" diyerek cebindeki 400 liranın 200 lirasını bana veriyor zorla.
    alıp çıkıyorum o parayı, yol üstünde bir banka oturup muhtemelen bir daha göremeyeceğimi düşündüğüm çok sevdiğim caddenin manzarasını, geleni geçeni izliyorum. neyse bank çift taraflı bankın arkasına üniversite öğrencisi olduğunu anladığım gençten bir çocuk telefonla konuşa konuşa gelip oturdu. istemeden kulak misafiri oldum haliyle. arıyor sürekli birilerini "abi elektriğimiz kesik, babamın maaş 3-4 güne yatacak varsa 150-200 lira gönderebilir misin?" diyor her aradığına. anladığım kadarıyla kimse yardım etmiyor. sesi giderek çatallaşıyor 3. 4. aramadan sonra sanırım ev arkadaşını arıyor "ben de bulamadım ya valla kaldık öyle nap'caz şimdi?" diyor.
    "ulan" diyorum kendi kendime "zaten batmışsın, muhtemelen bu kahırla geceyi çıkaramazsın, kahırdan gitmesen kendine kıyacaksın hem kıymasan ne 200 lira ile mi bitecek tüm dertlerin?" diyorum.
    sonra gencin yanına gidip rencide olmasın diye "kusura bakma istemeden kulak misafiri oldum konuşmalarına, benim bir ahdim vardı bir iş kovalıyordum dünya bankası projesinde, olursa 3 tane öğrenciye yemek ısmarlayacağım diye, az önce telefon geldi o bahsettiğim işe kabul edilmişim, sen de sanırım zor durumdasın al şu 200 lirayı borcunu öde açtır elektriğini" diyorum. çocuk "abi olmaz falan" diye ısrar etse de ahdim var gibisinden bir şeyler sallayıp zorla veriyorum parayı çocuğa. gözlerinin içi parlıyor tabi garibin, damdan düşenin halinden damdan düşen anlar hesabı bilirim o çaresizliği ve sonrasında hiç beklemediğin anda gelen umudu.
    neyse biraz daha oturayım derken aradan yarım saat geçmeden bir telefon geliyor. dünya bankasının türkiye'de ortak iş yaptığı aracı kurumdan arayan bir kadın "görüştüğümüz danışmanlar arasında sizi tercih ettik gelin sözleşme imzalayalım" diyor.
    tabi o günden sonra hayatım bambaşka bir yöne evriliyor bu proje sayesinde birçok fırsat geliyor önüme.
    o sıra içime mi doğdu, olmasını istediğim için az da olsa kendimi mutlu edeyim diye mi dedim dünya bankası projesine kabul edildim yoksa tamamen tesaddüf müydü anlamadım ama bu anım aklıma geldikçe hep tebessüm ettirir bu hoş tesadüf içeren anı.
    edit: yazım

  • selam xbox severler. kasım ayı ile beraber black friday kapsamında xbox mağazasında harika indirimler olduğunu duyurmaktan mutluluk duyuyorum.

    1- evlerinden zorla koparılan 4 cesur balığın etkileyici macerasını konu alan i am fish oyunu 16 liraya,

    2- hayat dolu açık dünyası ile bir polis olarak triadları çökertmeye çalıştığımız sleeping dogs 11 liraya,

    3- hikayesi ile özellikle ülkemizde çok beğenilen bir dönemin internet kafe oyunlarından olan mafia serisinin 3 oyununu birden içeren mafia trilogy paketi 123 liraya,

    4- yarış simülasyon oyunları içerisinde hatrı sayılır bir yere sahip olan asetto corsa oyunu 25 liraya,

    5- witcher serisinin geçmişini merak edenler için serinin 2. oyunu the witcher 2, 12 liraya,

    6 - bir demirci çırağının maceralarını ve hüzünlü hikayesini konu alan kingdom come delivarence oyunu 31 liraya,

    7- kıyamet sonrası dünyanın yalnız savaşçısı olarak arabamızla maceradan maceraya atıldığımız mad max oyunu 24 liraya,

    8- dünyanın dört bir yanındaki egzotik mekanlarda geçen disney macerası ducktales remastered, 6 liraya,

    9 - parkur oyunları arasında çıtayı belirleyen mirror's edge catalyst oyunu 5 liraya,

    10- dünyası ve hikayesi ile herkesi kendine hayran bırakan bioshock serisinin 3 oyununu birden içeren bioshock the collection paketi 47 liraya,

    11- internet kafe diyince akla gelen ilk oyunlardan biri olan prototype serisinin 2 oyununu birden içeren prototype biohazard bundle paketi 45 liraya,

    12- son zamanlardaki en etkileyici oyunlardan biri olan hellblade senua's sacrifice 13 liraya,

    13- efsanevi portal oyunları içerisinde yer alan valve tarafından geliştirilen portal still alive oyunu 9 liraya,

    14- görselliği ve oynanışı ile mükemmel bir deneyim sunan gears of war 4 oyunu 12 liraya,

    15 hapishaneden kaçmaya çalışan 2 mahkumun hikayesini anlatan a way out oyunu 22 liraya,

    16- darth vader tarafından son kez ihanete uğrayan starkillerin yolculuğunu anlatan star wars the force unleashed 2 oyunu 9 liraya,

    17- rally simülasyonu severler için dirt rally 2.0 goty edition 35 liraya,

    18- terk edilmiş bir gezegene mecburi olarak ayak basan sürgündeki askerin intikam hikayesini anlatan bulletstorm oyunu 9 liraya,

    19- efsanevi yarış oyunu splitsecond 7 liraya,

    20- 1918 londra'sında vampire dönen bir doktorun hikayesini anlatan vampyr oyunu 35 liraya,

    21- hikayesi ve mekanikleri ile fps oyunları arasına adını altın harflerle yazdıran titanfall 2 oyunu 35 liraya,

    22- 1924 yılında geçen lovecraft türünün ikonik oyunlarından biri olan call of cthulhu oyunu 27 liraya,

    23- usta hırsız garret olarak oynadığımız thief oyunu 8 liraya,

    24 - fallout oyunları içerisinde oyuncuların belki de en çok beğendiği oyun olan fallout new vegas, 7 liraya,

    25- dönemin popüler çizgi romanları arasında bulunan sonrasında oyuna çevrilen black sad under the skin, 14 liraya,

    26 - ubisoftun klasik oyunları arasında yer alan dönemin en iyi mavera aksiyon oyunlarından biri olan flashback, 4 liraya,

    27- 2003 yılında piyasaya sürülen ve kült haline gelen xiii oyununun remake hali xiii, 14 liraya,

    28- çocukluğumuzun efsanevi macera oyunlarından biri olan lost planet serisinin 3. oyunu lost planet 3, 11 liraya, isteyen oyun severler lost planet 2 oyununu da 22 liraya,

    29- karanlık new york teması ile grand theft auto serisinin en iyi oyunu olarak adlandırılan grand theft auto iv oyunu 21 liraya (xbox game pass abonelerine özel) biz oyunseverlere sunulmuş durumda.

    30- ea fc 24, mortal kombat 1, street fighter 6 gibi güncel bir çok oyunda güzel indirimler mevcut. aynı zamanda assasins creed, need for speed, lego gibi oyun serilerinde harika indirimler var. göz atmanızda fayda olacağını düşünüyorum.

    29 oyun önerisinde bulundum fakat inanın bu sayı çok rahat şekilde 100e çıkabilir. steam'in dolar kuruna geçmesi ile beraber ülkemize özel fiyatlandırma sunan tek firma neredeyse xbox olarak kaldı. hakkını yemeyelim playstation mağazasındada gerçekten uygun fiyatlı oyunlar bulunabiliyor fakat xbox kadar bonkör değiller maalesef. uzun lafın kısası tüm indirimlere xbox mağazasından ulaşabilirsiniz. aynı zamanda konsolunuzdan ise black friday indirimleri başlığından göz atabilirsiniz. hepinize iyi oyunlar.

  • yaptığının kesinlikle savunulacak yanı yok hatta hapise atılmasını destekliyorum, gaga bulutu da hiç sevmem ancak bu ceza çok fazla olmamış mı? zira tecavüz suçundan yargılananlar bu kadar ceza almıyorken çok abartı olmuş.

  • 8. bölüm. hayalet ve akbaba ana okulunun bahçesinde bir öğretmeni sorgulamaktadırlar. olaylar gelişir;

    çocuk : senin adın ne ?
    hayalet : benim adım? benim adım sabri.
    çocuk : senin adın ne ?
    akbaba : ismet. senin adın ne ?
    çocuk : benim adım alaaddin.

    akabinde;

    akbaba : senin adın sami değil miydi lan ?
    hayalet : sen yine iyi hatırlıyon ha. ben hiç hatırlamıyorum. ismet ne lan ?
    akbaba : yürü lan yürü...