hesabın var mı? giriş yap

  • daha önce 17 tür köpekbalığı ile dalış yapmış biri olarak söylüyorum, köpekbalıklarının yani taksonomide ve besin zincirinde asla insan yoktur zaten insan onlar için yağsız bir besin, ama ısırma içgüdüleri bunu yapar sonuçta kan geldiğinde artık durdurulamaz bir hal olabilir çoğu zaman ısırıp yok bu benim yiyeceğim değil diye gider.

    yani o köpekbalığı ultra acıkmış bundan kaçış yok, köpekbalığının 2 özelliği vardır bir lorenzini ampülleri (ampullae of lorenzini)dediğimiz seni elektro manyetik olarak suda 3d boyutunda algılar ikincisi kan.

    doğanın acımasızlığı değil bu gerekliliğidir.

  • ikinci deadpool & wolverine fragmanı yayınlandı. ilk fragman wolverine'i bize sadece sonunda göstermişti. bu fragman ise filmin isminin hakkını verecek cinste wolverine karakterinede odaklanıyor. aslında ilk teaser'ın deadpool, bu trailer'ın da wolverine odaklı olduğunu söylersek çok yanılmış olmayız. ikinci fragmanın daha doyurucu olacağını düşünerek ilk fragmana inceleme yazmamıştım. iki fragmanı birlikte düşünürsek elimizde böylece bolca malzeme birikti.

    fragmanın incelemesine geçmeden önce deadpool'un sinemadaki geçmişine, üçüncü filmin neden bu kadar geciktiğine ve mcu içinde olmasının deadpool'a neler katabileceğine bakmak istiyorum. 2009 tarihli x-men origins: wolverine filminde ryan reynold'ın canlandırdığı deadpool'u aslında biz ilk kez görüyoruz. lakin o filmdeki deadpool çizgi roman fanlarının tepkisini çok fazla çekecek şekilde kötü yorumlanmış bir karakterdi. kökeninin farklı işlenmesi, güçleri, tamamen bir kuklaya dönmesi ve elbette ki karakterin alamet-i farika'sı olan dördüncü duvarı kırmaması gibi etkenler izlemesi fanlar için çok zor olan bir karakter sundu bize. sıfat olarak adının yanında "geveze paralı asker" olan bir karakterin ağzının tamamen kapatılması ise sanki bilinçli olarak karaktere zarar veren bir havadaydı. bütün bunlar planlanan spin-0ff projesinin rafa kalkmasına sebep oldu.

    aradan yıllar geçti. bir test görüntüsü piyasaya verildi. işte o test görüntüsü hayranların yıllardır beklediği, x-men origins: wolverine filminde gördüklerinin tam tersi olan, çizgi roman havasını sonunda kadar taşıyan bir deadpool'a sahipti. 20th century fox en sonunda belki de o ana kadar x-men hakları ile alakalı en doğru kararı alarak test görüntüsünde gördüğümüz versiyon deadpool'un filmine onay verdi. 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere iki tane deadpool filmi vizyona girdi. bu filmler sırasıyla 58 ve 110 milyon dolar olmak üzere çağdaşları süper kahraman filmlerine göre daha mütevazi bütçelerine rağmen, 782 ve 785 milyon gibi devasa gişe başarısı elde ettiler. r rated olarak vizyona girip, daha yetişkin bir kitleyi hedef alan süper kahraman filmlerinin de başarılı olabileceğini kanıtladılar.

    üçüncü film ve x-force spin-off filmleri beklenirken disney'in fox'ı satın aldığı haberi geldi. bu x-men, fantastic four ve elbette deadpool'un mcu'ya katılabileceği anlamına geliyordu. evet deadpool filmleri başarılıydı ama x-men'i fox'un olabilecek en kötü şekilde kullandığını düşünen bir insan olarak bu haber beni mcu ve x-men adına daha çok memnun etti. zira deadpool karakterin doğal yapısı gereği hiçbir sorun yaşamadan ve reboot yemeden mcu'da olmaya devam edebilecekti. sadece geçiş sürecinden ötürü üçüncü bir deadpool filmini biraz daha fazla bekleyecektik. mcu'da olması ise deadpool'un diğer karakterler ile olan etkileşimini katbekat arttıran bir unsur olacaktı. bir türlü zaman çizelgesini oturtamamış bir fox-men evreni yerine mcu çok daha ilgi çekiciydi benim için.

    tahminler genel itibariyle tuttu. ryan reynolds, deadpool rolünde kaldı. karakter mcu'ya geçti. hayranların en hassas olduğu konu olan filmin yetişkinlik düzeyi ilk iki filmde olduğu gibi kaldı. her şey yolunda görünürken hayranların beklentisini daha da tavana çıkartacak haber geldi; hugh jackman, wolverine rolüyle geri döndü.

    bu fragmanda deadpool'un wolverine'i yanına almaya gitmesiyle açılıyor. gördüğümüz wolverine variant'ı fox-men filmlerinde gördüğümüz wolverine değil. böylece logan filminin harika sonu da yok sayılmamış oluyor. bu variant anladığım kadarıyla kendi evrenindeki hiçbir x-men'i kurtaramamış kendine olan güvenini kaybetmiş bir versiyon. fragmanda gördüğümüz anıt taşları o evrenin x-men mezarları olabilir. önceki fragmanda öğrendiğimiz bir şey vardı. multiverse yeni bir krize giriyordu. deadpool'da loki'de gördüğümüz tva tarafından işe alınıp bu krizi durdurmaya çalışıyordu. bu bağlamda film bir çok farklı evren gösterecek olsa da ana eksenini yine loki'de gördüğümüz void'a odaklayacak gibi.

    void'da gördüğümüz en önemli karakter ilk fragmanda sadece tease edilen burada ise tamamen tanıştığımız cassandra nova. çizgi romanlarda ilk kez mayıs 2001 tarihli new x-men sayı 114'te görünen nova çizgi romanlara çok büyük etki bırakmış bir karakter. kendisi x-men'in kurucusu charles xavier'in ikiz kardeşi ve maalesef ki x-men çizgi romanlarının en trajik olayı olan genosha katliamının sorumlusu. filmde the crown dizisinden tanıdığımız emma corrin tarafından canlandırılıyor.

    fragmanlarda önceki x-men filmlerinden gördüğümüz bir çok karakteri görmek mümkün. önceki fragmanda pyro'yu görmüştük. bu fragmanda net şekilde lady deathstrike, toad ve azazel'ı görüyoruz. giant-man'in kafasını kendisine karargah olarak kullanan cassandra nova belli ki önceki x-men filmlerinde görünen çok sayıdaki villain'ı kendi yanına çekmiş. bir nevi brotherhood of evil mutants kurmuş. void içerisindeki bu sahnelerin mad max havasında olacak olması da yine merakı arttıran unsurlar.

    wolverine'in en sonunda çizgi romanlardaki kostümünü giymesi elbette fanları çok mutlu eden bir etken. fox filmleri orijinal kostümlerin giyilmesi konusunda nedense çok katı davrandı. 2000'lerin başında böyle düşünmeleri belki bir yere kadar kabul edilebilirdi ama first class filminden sonra bile ısrarla orijinal kostümlerden uzak durmanın ne kadar gereksiz olduğunu biz aslında mcu filmlerinde gördük. bu fragman da bize x-men karakterlerinin de orijinal kostümlerinde ne kadar güzel durduklarını gösteriyor.

    fragman filmin bize sunacağı şeylerin neredeyse tamamını saklamış vaziyette. ufak tefek bir iki eski x-men villain'ı. cassandra nova ve mcu'dan halihazırda bildiğimiz tva, void ve alioth dışında bir şey göstermiyor. doctor strange in the multiverse of madness filmi gelirken aslında filmin hiçbir zaman olmadığı ve olmaya çalışmadığı bir beklenti oluşmuştu. o beklenti filmin var olan haline karşı bence biraz fazla tepkiye sebep olmuştu. ama cameo'lar ve multiverse çılgınlığı bekleyeceğimiz asıl film bence bu film. dedikodusu dönen ya da bir şekilde tease edilen ihtimalleri buradan saymak zor. sadece şunu söyleyebilirim ki fox'un çektiği bütün marvel filmlerindeki karakterler masada. buna daredevil ve fantastic four filmleri de dahil. hangilerinin olacağını henüz bilmiyoruz. ama herkes filmde bir şekilde yer alabilir.

    deadpool & wolverine filmi mcu adına da çok çok önemli bir noktada geliyor. mcu maalesef ki son zamanlarda eskisi gibi değildi. disney+'ın ortaya çıkışıyla ve bob chapek yönetiminin içerik sayısının artışını önceleyen felsefesiyle marvel studios ve kevin feige'ye hiç olmadığı kadar yük binmişti. bu da belli bir standart yakalamış mcu'da standartlarının çok altında işler çıkmasına sebep oldu. bob ıger yönetiminin geri gelmesi ile birlikte bu yoğunluk ciddi şekilde azaltıldı ve yeniden nitelik nicelikten büyüktür anlayışı geldi. bilindiği üzere marvel studios bu sene hiç alışık olmadığımız şekilde sadece bir film vizyona sokacak. diğer filmler 2025'e ertelenerek tekrar üzerlerinde çalışılacak. vizyona giren tek film ise elbette ki bugünkü konumuz olan deadpool & wolverine filmi. filmin üzerinde çok önemli bir sorumluluk var. sadece hikaye anlamında değil gerçek anlamda da çok yara alıp kan kaybeden marvel studios'a tekrar yükselişin yolunu açmak.

  • bugünkü yazısında; "yaşadığım son bir ayı düşünüyorum; bana verilen armağanı..." demiş.
    acaba armağandan kastı ali taran mı? yoksa range rover mı?
    şahsen ben olsam range rover'ı düşünürdüm.

  • böyle bir olayın üstünden dahi dalga geçen suserları gördükçe sözlüğün kalitesinin nereye geldiğini daha iyi görüyorsunuz.

    ucunun nereye dokunduğu ortaya çıkacaktır elbet.

  • uçak kanatlarına etki eden iki kuvvet vardır efendim. biri kaldırma kuvveti, diğeri de şüphesiz ki iman kuvvetidir. iman seviyesi ile uçuş menzili, güvenliği ve verimi doğru orantılıdır. örneğin, tarifeli bir uçağın motorları çalışmadığı halde iniş yapabilmesi, içindeki müminlerin yüzü suyu hürmetinedir.

    (bkz: iman kuvveti > kaldırma kuvveti)

    biz bize kaldığımıza göre biraz akışkanlar mekaniği konuşalım. şimdi efendim, kanadı karşılayan havanın ikiye ayrıldıktan sonra kanadın üstünden ve altından aynı sürede geçip kanat profilinin (airfoil) sonunda buluşması, deneylerle de ispat edildiği üzere pek mümkün değildir. yani, eşit zaman prensibine göre kanadın üstünde hava akımının daha hızlı hareket ettiğini söylemek yanlıştır ve bu bağlamda bernoulli'den faydalanmak da bilimsel açıdan yanlıştır.

    önce, kanadın üstünden geçen hava akımının, kanadın altından geçen havadan daha hızlı nasıl ilerlediğini görelim. ilgili deney

    peki nasıl oluyor da hava, kanadın üst yüzeyinde daha hızlı hareket ediyor peki? bunu coanda etkisi ile açıklayabiliriz. coanda etkisi, akışkanın bir ortamda düz bir şekilde ilerlemesi yerine en yakın yüzeye yapışıp yüzeyi takip ederek hareket etmesidir. günlük hayattan bir örnek vermek gerekirse; sürahiden bardağa su koyarken suyun ısrarla sürahiye yapışık ilerlemesi ve bir türlü bardağa suyu dökemememiz diyebilirim. gerçi o biraz da bizim beceriksizliğimiz, sürahiye de çok yüklenmeyelim şimdi.

    özetle, coanda etkisinin uçak kanatlarındaki uygulaması şu şekildedir: uçak kanatlarının üst profili, alt profiline göre daha kavisli olduğu için hava, kanat üzerinden geçerken coanda etkisiyle kanada yapışık hareket eder. üst tarafın alt taraftan daha kavisli olması; havanın, kanadın üst tarafında alt tarafından daha fazla yol almasına neden olur ve üstteki hava akımı nispeten daha hızlı olur. bernoulli prensibine göre de akışkanlarda hız arttıkça basınç azalır. dolayısıyla kanadın alt tarafındaki basınç, üstündeki basınçtan fazla olacaktır ve kaldırma kuvveti oluşacaktır.

    newton'un 3. hareket yasası der ki; eğer bir cisme herhangi bir büyüklükte bir kuvvet etkirse, cisim de bu kuvvete eşit fakat zıt yönde bir tepki gösterir. kaldırma kuvvetini açıklarken newton'un bu yasasından bahsetmemek olmaz. kanadın hücum kenarı üzerinden geçen hava akımı kanadın airfoil şekli ve hareketi (flap, slat) ile aşağıya doğru saptırılır. dolayısıyla yukarı yönde bir kaldırma kuvveti oluşur.

    yukarıda saydıklarımın gerçekleşmesi için, yani kanatlarda kaldırma kuvvetinin oluşması için belli bir hızda hava akımı geçmesi gerekir. bu hız da modern yolcu uçaklarında turbofan jet motorlarıyla ile sağlanır. (bkz: thrust)

    aslında anlattıklarımı çok basit bir deneyle de pekiştirmek mümkün. ortalama hızla giden bir araçta camdan elinizi dışarı uzatıp, parmaklarınızın ucunu aracın istikametine ve hafif yukarı doğru yönlendirdiğinizde avuçlarınıza bir kuvvet uygulandığını ve elinizin yukarı doğru hareket etme eğiliminde olduğunu göreceksiniz.

  • devlet kendi insanına turist kadar değer vermezse, turist neden versin? diye sordurtan durum.
    ya adamın kafası baya iyidi, ya da o da durumun farkında olduğu için, bana nasılsa bir şey olmaz diye şansını denedi.

  • --- spoiler ---

    arkadaş bunlar duvarda sadece 100 adamız falan diye ağlaşmıyorlar mıydı? e aq savaşta ben zaten 100 tane ölen bekçi saydım, e bi o kadar da hayatta kaldı. bu nasıl matematik anlamadım. devlet bahçeli el atmalı bu olaya.

    --- spoiler ---