• birhan keskin'in 3 yıl aradan sonra çıkardığı şiir kitabı. metis'ten.

    ayrıca (bkz: kim bağışlayacak beni)

    "cümle âlem gizlidir bir elifte
    ba dedirtmen bana sonra azarım"
    yunus emre
  • birhan keskin'in "dilimde yarım bir hece gibi kalan babamın güzel hatırası için" diye ithaf ettiği kitabının adı
  • ba, arapça'da da var mı bilmem, daha doğrusu var da ideogramı beta gibi mi bilmem, 'be' harfinin bir söylenişi. 'be' harfi hala iki gözlüdür ya, onu doksan derece sola yatırın ne olacak; biri büyükçe, biri küçükçe iki çatı gibi, ev kompleksinin çatısı. ba, bir yoruma göre, nereye atıfla kanıtlayabilirim, kanıtlayamam galiba, bir yoruma göre çatıdan hareketle ev, yuva demekmiş. bu ev elbette hem pratik, somut ev, hem belki ruhsal olarak, kavram olarak ev.

    buradan şuraya atlayacağım, türkçe'de amfibiklerin pek çoğunda bağa soneki var ya, kaplumbağa, kurbağa, tosbağa, bunların hepsi tosba, kurba, kaplumba şeklinde okunabilir, söylenebilir. bu bağalar veya ba'lar onların evleriyle ilgili belirteçler olabilir. kaplı evli, tos evli veya su evli veya gur/vrak yani ses evli gibi. kulağa lsd'li iken uydurulmuş gibi geliyor değil mi? bilimsel ortamda olmasak da vallahi, billahi değil demekten başka savunmam yok hakim bey. bir de şunu ekleyebilirim, fikri devraldığım arkadaşım kuru, sulu, otlu olmasa da uçucugillerdendir, günahını devraldım, bana uçuşu çok güzel geldi.

    ben bilim veya bilgi camiasına başlangıcımı yaptım, mayamı çaldım, şimdi mayayı tutturacak başka nasrettin hoca'lar bekliyorum.

    mısır mitolojisinin ka ve ba'sı gibi, carlos castaneda'nın aktardığı kadarıyla kızılderili mitolojisinin birbirini bütünleyen ve zıt kutuplarda konumlanan yin ve yang gibi diyalektik çiftlerinden biri tonal, öteki nagual. bir yerde ben tonalı becerikli birey, beden-birey; nagualı büyücü, savaşçı, aşkın-birey, enerji-beden olarak alıyor anlıyorum.

    edit: ba ve ka ilişkisi için (bkz: münzevinin ruhuyla sohbeti).

    (bkz: bağa/@ibisile)
    (bkz: sözcüklerin ruhu)
  • mısır mitolojisine göre her insanın kendine özgü oluşunun nedeni. kısmen ruh inancına benzer.sembolü insan başlı bir kuştur.ölümle birlikte osiris’e uçar, fakat her gün bedeninin güvende olduğundan emin olmak için mezara gelir.bedeni güvende olmayan ba kaybolur. mumyalamanın asıl amacı da bedenin güvenliğini sağlamak ve dirilişe kadar ba nın kaybolmamasını sağlamaktır.
    ruh inancından ayrılan en önemli özelliği ba’nın yeme, içme hatta çiftleşme ihtiyacı duymasıdır.
  • farsçada 'ile' anlamını veren edat.
    örnek: ba-tahrirat (yazı ile)
  • mısır hiyerogliflerinde, ölünün üzerinde tasvir edilen ve ölenin ruhunun göklere çekilerek; ruhun ait olduğu yere gideceğini işaret eden bir kuş. ilginç.

    '' ba’nın iletişim gücü ölünün anımsadıklarından gelmektedir. yaşantısının toplamıdır ve temsil ettiği kişinin her şeyini ayrıntılarıyla bilmektedir. bu noktada “ba” dünyasal bilincin ruhsal bilince taşınmasını işaret etmektedir.

    ölerek bu alemden geldiği yere göç eden ruh, yaşamakta olan yakınlarının duyu merkezleri üzerinden dayanılmaz bir kayıp ve bir yok oluş olarak algılanır. ölenin anıları canlandıkça, ona bir daha yakın olamayacağı gerçekliği acısını körüklemektedir. artık bu acı giderek ölene değil, kendi kaybından kaynaklanan acıya dönüşmektedir. onsuz geçireceği günlerine yanacaktır. bu duyuların isyanından başka bir şey değildir. ölene bu acıyı yansıtmak büyük bir sıkıntıdır. oysa ölen için gereken şey, onu özgür bırakmak ve uğurlamaktır. bu olayı yaşamımızda şu örnek üzerine açıklayalım: bazen rüyada birine sesimizi duyurmak isteriz de bir türlü o sesi çıkaramaz, dolayısıyla duyuramayız. sesi bir türlü duyuramamak bize tarifi zor bir sıkıntı yaşatır. en sonunda kan ter içinde uyandığımızda bunun bir rüya olduğunu anlarız. fakat uyansak da geçirdiğimiz bu süreç bizi son derece etkilemiş ve bu etki bir süreliğine de olsa devam etmektedir.

    işte ölen bir kişi için biz ne kadar ağlayıp isyan etsek de o, bizi duyacak ancak biz onu bir türlü duyamayacağız. çünkü tıpkı rüyada olduğu gibi boyut farkı söz konusu olmaktadır. onun sesini duyabilmemiz; bizim frekansımızın onun frekansı ile aynı dalga modunda olma halinde mümkün olabilecektir.''*
  • "seni kırdığım yerden beni de kırdılar.
    ben hiçbir cümleye ağlayamam artık seni."

    dizeleriyle beni benden almis kitap.
  • noktayla değil virgülle biten kitap.

    birhan keskin 'in sanki "bitmedi, sen devam edeceksin" dediği...
  • nba'de bir kısaltma. blocks against
  • en sahih aşk tanımını barındırır içinde.

    "aniden. birdenbire, beklenmedik olandan...
    beklemeyene: dilegelen bir dünya.
    vahiy gibi, en çok ona benziyor."

    birhan keskin'in babası içindir kitap; "dilimde yarım bir hece gibi kalan babamın güzel hatırası için..."
hesabın var mı? giriş yap